14/11/2019

Drogues a la beguda

3 min

El fenomen d'afegir subreptíciament drogues a la beguda d'una altra persona no és un rumor infundat ni cap llegenda urbana. Preocupa a molts països i a casa nostra. Us convido a cercar la investigació de Suzanne C. Swan (professora de psicologia i estudis de gènere de la Universitat de Carolina del Sud) i col·laboradors i donar-hi una ullada. Us quedareu de pedra picada. Dels 6.000 estudiants enquestats de diferents universitats dels EUA, 462 (gairebé un 8%) van dir que havien passat per l'experiència d’haver estat drogats amb Rohypnol i altres substàncies. El 16,8% de les noies que havien estat drogades van afirmar que havien tingut "sexe no desitjat". Un eufemisme matusser per no dir que havien estat agredides sexualment o directament violades. També la majoria van dir que el beuratge el porten els nois i que l'aboquen a les copes de les noies quan no volen anar-se'n al llit amb ells. “A mi a i l'altra noia amb qui havia sortit ens van drogar. Ens vam mig despertar rodejades de tres homes en un pati que hi havia darrere del bar. Només recordo que un em va dir: «Aquesta nit em ficaré a les teves calces»". Les van arrossegar inconscients en un lloc apartat del local i les van violar. I no hi havia cap senyal de violència perquè, esclar, no havien estat forçades. I el que és més greu és que no podien recordar el que havia succeït. Aquestes drogues, a més de potenciar els efectes de l’alcohol, anul·len la voluntat de les víctimes i produeixen amnèsia. L’organisme les absorbeix i les elimina molt ràpidament (passades sis hores desapareixen sense deixar cap rastre, segons apunta l'Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses).

Però la història no s’acaba aquí. Els joves, que no les joves, són molt més proclius a drogar-se els uns als altres, com si fos una mena de broma. Explicaven que ho feien per fer festa, per fer una innocentada o una mala passada. I jo hi afegiria per indolència i recerca d’estímuls. Per a les noies no era un fenomen menor ni cap trivialitat que no demani accions urgents per protegir-les. No endebades les conseqüències els poden ser d’importància vital. I ves per on la bretxa de gènere també apareix en els fenòmens més insospitats, per exemple en l'opinió dels estudiants sobre l’aberració de drogar els altres a les festes o en trobades casuals. Com dic, molts nois només ho fan per divertir-se, per animar la festa. I, per tant, independentment del que jo pensi d’aquesta manera de passar-s’ho bé, he de suposar que molts no actuen amb mala fe sinó només per fer els estúpids. D’acord, la majoria no tenen intenció de fer mal a ningú ni de violar les noies, però tampoc no saben què poden fer altres persones tot aprofitant que (sota l’efecte de la droga) la víctima ha perdut la voluntat. Em sembla ben clar que de la mateixa manera que les persones no tenen cap dret a tenir cap mena de relació sexual amb una altra persona sense el seu consentiment, tampoc no en tenen per posar substàncies al cos d'algú altre sense el seu permís. Al contrari, és un delicte, i com a tal crec que hauria de ser sancionat.

Siguem clars: si a algú el droguen intencionadament i el roben, és un robatori. I, per tant, la persona que droga algú altre i el roba és penalitzada. Però si a una noia la droguen, l’emborratxen i la violen, no és violació, és tan sols abús sexual. La sentència per la violació, l’any 2016, d’una noia a Manresa és ignominiosa. Vergonyosa. La borratxera d’ella ha significat l’atenuant per aplicar el delicte d’abús sexual als cinc violadors. I el que és més repulsiu és que tot fa sospitar que va ser drogada amb premeditació. Però, malauradament, com que va presentar la denúncia dos dies després, aquesta prova i altres s'han perdut. En tot cas, ¿és o no és una violació, com defensa ara la fiscalia? Aquesta és la pregunta del milió. No existeix cap mena de rebaixa que es pugui argumentar.

stats