ANÀLISI
Misc 18/01/2014

El candidat a empatitzar amb qui dubta, Mas en cinc claus

El líder de Convergència intenta convertir la "normalitat" en un element de seducció mentre alça la bandera del 'sí-sí'

i
Ferran Casas
4 min

BarcelonaDavant el consell nacional ampliat de CDC, que aquest dissabte al matí ha obert l'any polític després de l'acord per la data i la pregunta i la votació del Parlament sobre la consulta, Artur Mas no només ha buscat aixecar l'ànim de les bases del partit sinó que també ha procurat transmetre seguretat als catalans que encara dubten sobre el procés sobiranista. Aquestes són les cinc claus del seu discurs davant unes 2.000 persones al Palau de Congressos de Barcelona.

1. Ja no hi ha marxa enrere

Mas ha encetat la seva intervenció avisant que "res tornarà a ser igual" i que no està disposat a "mirar enrere". Per això ha refermat el compromís de "signar el decret de convocatòria de la consulta del 9-N". El president ha volgut deixar clar que el seu futur va lligat al del procés català cap a l'estat propi i que aquest ja no és reversible. S'han fet massa passos, i tots ells des de la màxima unitat, per deixar córrer l'actual projecte polític, per més que l'estat espanyol es negui a obrir un diàleg sobre la seva sobirania o que a Catalunya encara hi hagi qui dubta. En aquest sentit ha lamentat, sense furgar més del compte en la ferida, la divisió que el procés ha provocat al "despistat" PSC. Ha indicat que quasi dos terços de la cambra (la CUP va signar la proposta que es va votar dijous però es va abstenir) són un plus de legitimitat extraordinari.

2. La voluntat d'entesa amb Madrid

L'actitud del govern espanyol ha centrat també bona part del seu discurs. Ha assegurat que Rajoy té davant seu, després de l'aprovació de la petició de transferència de la competència per convocar consultes aquesta setmana al Parlament, de nou una oportunitat "d'or" per obrir un procés de diàleg. I que serà l'última oferta per pactar la consulta que li faran les forces polítiques catalanes. Ha afirmat que ell no està disposat a barallar-se però també que està preparat per defensar la seva posició amb contundència. Per això s'ha referit de forma agra als que deien que tot això era un 'calentón de verano' o senzillament que els dirigents de CiU havien perdut la xaveta, i ha indicat que és l'Estat qui té la força i imposa unilateralment decisions o escanya la Generalitat.

3. L'anhel de viure tranquils i ser normals

Si el procés té sentit és per "viure tranquils i ser normals". Mas ha presentat una Catalunya que no vol ser "propietat de ningú", que pot voler decidir i ser interdependent amb la resta de països europeus. Ha explicat que el catalanisme segueix sent, igual que fa cent anys quan es va crear la Mancomunitat, "modernitat i transversalitat" i que si s'ha tornat més sobiranista és perquè és una forma de tenir "esperança". Un dels objectius del procés és que ningú es quedi enrere i que sigui integrador. I això vol dir també empatitzar amb qui té dubtes. "Entenc que hi hagi incerteses i temor en algunes persones", ha dit Mas després de recordar que, potser, a Catalunya li toca deixar de nedar contra corrent i començar a fer-ho a favor. La normalitat i viure tranquils (ha esmentat els sotracs econòmics però també els atacs a la immersió) són els grans incentius per defensar coses "elementals", deixar de sentir-se dir insolidaris quan Catalunya té un dèficit fiscal amb l'Estat de 15.000 milions d'euros o no haver de defensar "amb ungles i dents" el que per una gran majoria és obvi.

4. Proximitat i complicitat amb la societat civil

El projecte cap a l'estat propi és, sobretot, un projecte de la gent, dels que fa anys que empenyen després d'acumular decepcions, i per assegurar la pervivència de Catalunya, "que tenia tots els números de la rifa per desaparèixer". Volgudament o no, Mas ha posat tota la càrrega discursiva en el 'Volem votar' de l'Assemblea Nacional Catalana a la Via Catalana de l'11 de Setembre passat i a ser "un país normal". Precisament Òmnium fa aquestes setmanes una campanya per tot el territori amb el lema 'Un país normal'. De la societat catalana també n'ha dit que dóna cada dos per tres, i de forma sostinguda, grans lliçons democràtiques i "d'integració" d'identitats diverses. Ho ha dit l'endemà de rebre Roberto Maroni, president llombard per la xenòfoba Lliga Nord, cosa que li ha costat crítiques de l'oposició d'esquerres. El va rebre sense càmeres i en les darreres hores s'ha afanyat a marcar distàncies.

5. Ambient de campanya i de 'sí-sí'

Mas ha estat rebut al consell nacional de CDC amb crits d'independència. Mentre els seus socis d'Unió encara dubten i somien en una tercera via que el govern del PP menysprea, Convergència ja ha posat la directa per demanar el doble sí a la consulta del 9-N, més quan té assegurada l'aprovació dels pressupostos del 2014 la propera setmana. El partit, que comanden Josep Rull i Lluís Corominas, ha presentat la imatge corporativa d'una campanya que busca resoldre els dubtes entorn del procés i del futur. La web queguanyojoamblestatpropi.cat en serà d'entrada l'eix central.

stats