BARÇA
Misc 28/08/2020

Messi opta pel diàleg amb un Bartomeu inflexible

El club no vol negocia amb el jugador que canvia de tàctica a poques hores de tornar a la feina

4 min
Messi, trist contra el Bayern

BarcelonaLa partida d’escacs entre Messi i el Barça continua. Si dijous el president Bartomeu va moure peça fent arribar al jugador el missatge que estaria disposat a dimitir a canvi d’aconseguir que es quedés, ahir va ser l’argentí qui va respondre. Ho va fer sol·licitant una trobada per tractar la sortida del club. La resposta del club però, és clara. No tenen cap problema per reunir-se amb el seu capità, però no serà per discutir la seva sortida, perquè no el volen vendre. És a dir, la situació continua bloquejada.

Messi i Bartomeu parlen com ho fan els estats sense relacions diplomàtiques o les famílies que porten anys enfrontades tot i compartir carrer: a través de delegats i representants. A través d’advocats, missatges enviats utilitzant la premsa i burofaxs. Una partida d’escacs plena de paranys psicològics, de jocs per utilitzar la opinió pública contra l’adversari. El gest de Messi de proposar una reunió és interpretat dins del club com un senyal de debilitat, perquè entenen que a mesura que s’acosta l’hora de la veritat, el futbolista assumeix que tindria les de perdre a nivell legal. Des de l’entorn de l’argentí en fan una lectura diferent: continua decidit a marxar però vol fer-ho d’una manera elegant. Messi no vol sortir per la porta del darrere, declarant davant jutges, però insisteix que vol marxar a Anglaterra.

Cada part calcula el següent moviment. Si inicialment Bartomeu havia fet arribar que es reuniria amb Messi per intentar solucionar el cas, després de rebre carbasses d’un jugador que ni li responia el telèfon, el president va haver de fer arribar el missatge per una altra via, la premsa: estava disposat a dimitir si Messi deia públicament que se’n volia anar perquè no tenia bona relació amb Bartomeu. Una jugada que buscava trencar el silenci de Messi i que semblés que tot plegat era una disputa personal, i no pas una decepció general de Messi amb el projecte blaugrana. Però Messi no ha picat a l’ham. Ha callat, conscient que parlar ara el debilitaria. A més, Bartomeu s’oferia per apartar-se ell, però no la junta, que hauria continuat.

I encara no ho ha fet, tot i que sí que ha mogut peça. El Manchester City no vol que el cas sigui un escàndol i Messi tampoc vol acabar als jutjats, motiu pel qual opta per una reunió en la qual les dues parts arribaran amb les posicions molt allunyades. Messi no cedeix ni un metre en la seva posició de fer les maletes i anar-se’n al Manchester City, un club amb el qual el pare del jugador està en contacte, planificant l’estratègia que cal seguir, mentre el PSG o l’Inter intenten fer canviar d’opinió Messi i enrolar-lo en el seu projecte. El Barça tampoc es mou, perquè oficialment no permetrà la sortida de l’argentí. Ara, rere les portes del club hi ha debats que s’intenta que no es facin públics. Més d’un directiu i treballador creu que el millor que es pot fer és acceptar negociar amb el City, si és una operació per un valor superior als 200 milions d’euros, entre diners i futbolistes que els anglesos proposin incloure-hi.

La reunió, doncs, potser no es farà, perquè Bartomeu creu que no hi ha debat possible. Messi té contracte i s’hauria de quedar. I tampoc s’accepten ofertes. Si se’n vol anar, caldrà que algú pagui els 700 milions de la clàusula de rescissió, una xifra que no pot pagar ningú. La partida continua i les dues parts juguen amb el calendari. El Barça sap que Messi tampoc té gaire temps perquè diumenge haurà de passar el test PCR i dilluns entrenar-se amb Koeman. Però el jugador també juga amb el calendari i sap que la moció de censura que s’ha organitzat contra el president pot afegir pressió a Bartomeu. Una moció que d’aquí menys de vint dies se sabrà si s’arriba a votar o no. I d’aquí vint dies el mercat de fitxatges continuarà obert.

La moció de censura, en marxa

De fet, ahir es va presentar la moció de censura contra Josep Maria Bartomeu. És iniciativa conjunta dels grups Cor Blaugrana, Manifest Blaugrana, Dignitat Blaugrana, Senyor Ramon, SeguimentFCB, Bots Blaugranes, La Resistència del Palau i Noies Barça Twitter, amb el suport dels precandidats Víctor Font, Jordi Farré i Lluís Fernández Alà. Els grups van demanar “la dimissió immediata de tota la junta directiva” de Josep Maria Bartomeu i van fer un “crida pública perquè tots els socis es bolquin en la moció”, que té oberta la pàgina web mocio2020.cat per recollir suports. Avui es reuniran per posar-se d’acord en la manera de finançar-la, perquè els fan falta 200.000 euros per aixecar l’estructura per reunir el 15% de signatures del cens en 14 dies hàbils.

La moció, doncs, va fent via, tot i que abans el cas Messi viurà un dia clau, diumenge. Si l’argentí no es presentés als tests PCR a la Ciutat Esportiva, tal com li han aconsellat els seus advocats, seria una manera de tornar a la línia dura, després de veure que proposant una reunió no ha avançat gaire.

stats