CHAMPIONS
Misc 16/12/2019

Messi jugarà a Nàpols, la ciutat on es venera Maradona

Manchester City-Reial Madrid, duel estrella dels vuitens de final de la Champions

i
Toni Padilla
4 min
Messi jugarà a Nàpols, la ciutat on es venera Maradona

BarcelonaMessi jugarà al temple on cada setmana, malgrat el pas del temps, es venera la figura de Diego Armando Maradona. El Nàpols serà el rival de l'equip de Valverde als vuitens de final de la Champions, una eliminatòria que portarà l'equip blaugrana a un dels estadis més calents d'Europa, el San Paolo. El partit d'anada serà el 25 de febrer a Itàlia, i la tornada al Camp Nou el dia 18 de març. Els dos equips no s'han enfrontat mai en partit oficial, però ho han fet en amistosos, els darrers l'estiu del 2019.

Dels altres partits dels vuitens de final, el duel estrella serà entre el Manchester City de Guardiola i el Reial Madrid. Els altres duels inclouen un Atalanta-València, un Borussia Dortmund-PSG, un Atlètic de Madrid-Liverpool, un Chelsea-Bayern, un Lió-Juventus i un Tottenham-RB Leizpig.

Messi jugarà a Nàpols, la ciutat on es venera Maradona

Una temporada complicada

L’equip partenopeu viu una temporada estranya. A la Champions ha brillat plantant cara al Liverpool, ja que gairebé pispa la primera posició de grup al vigent campió. A la lliga, però, viu una crisi total, com demostra l'última derrota, a casa contra el Parma, que deixa l’equip fora de la zona europea. El projecte, destinat a intentar competir per guanyar la lliga, ha explotat aquest any quan el president, el temperamental Aurelio De Laurentiis, va ordenar que la plantilla es concentrés en un hotel com a càstig pels mals resultats. Els jugadors es van revoltar, i això va provocar un debat que ha dividit la ciutat i s’ha acabat carregant el tècnic, Carlo Ancelotti. L’exentrenador del Madrid va ser acomiadat just després de classificar-se pels vuitens de final, i ara ha arribat Gennaro Gattuso, qui va ser migcampista del Milan. El seu debut va ser una derrota que afegeix pressió al projecte.

Gattuso, nou entrenador del Nàpols

Gattuso, que es va batre en duels històrics contra el Barça quan era jugador del Milan, ha fet carrera com a tècnic en clubs com el Pisa, l'OFI de Creta grec o el Milan, i ha demostrat que és una mica més ofensiu com a tècnic que com a jugador. La seva tasca al Nàpols, però, serà complicada. El tècnic italià ha explicat que el Nàpols jugarà "sense por. Serà tot un repte".

El Nàpols, que només ha guanyat dues lligues als anys 80 amb Maradona, va arribar a caure a Tercera Divisió per problemes econòmics ara farà 14 anys. L’arribada del productor de cinema Aurelio De Laurentiis va permetre tornar a Primera i guanyar títols, com copes o supercopes, però la lliga se’ls ha escapat sempre, malgrat rendir bé amb tècnics com Maurizio Sarri o Rafa Benítez. De Laurentiis viu barallat amb tothom, especialment amb l’Ajuntament, per un projecte per reformar l’estadi de San Paolo. I aquest any també es baralla amb els seus jugadors.

Messi jugarà a Nàpols, la ciutat on es venera Maradona

El porter és el prometedor Meret, que lidera una defensa amb Koulibaly, molt estimat pels aficionats, i el botxí del Barça de fa dos anys, el grec Manolas, que jugava a la Roma. Allan i l’espanyol Fabian Ruiz manen al mig del camp d’un equip que ara juga amb un 4-3-3. En atac, els gols els posa el polonès Milik, acompanyat de l’exjugador del Madrid Callejón i l’únic napolità de l’equip, el talentós Insigne. El Nàpols té tanta qualitat en atac que jugadors com Lozano, Mertens o Fernando Llorente solen estar a la banqueta. Però aquest any s’ofeguen pels dubtes interns sobre un projecte ambiciós que no acaba de brillar.

Malgrat la pista d'atletisme, l'estadi de San Paolo és una caldera quan arriben les nits importants. Un estadi on el Barça no ha jugat mai. Un estadi al cor d'una ciutat que viu pera al seu club, una entitat patidora que va tocar el cel amb Maradona. Per aquest motiu, els carrers de la ciutat són encara plens d'imatges de l'argentí. En un cafè encara es pot veure un cabell seu, exposat com si fos la relíquia d'un sant. Nàpols és una ciutat de fe i de pecats. Una ciutat mediterrània que històricament va estar molt lligada a Barcelona. Una eliminatòria preciosa que posarà cara a cara Messi amb la imatge de Maradona.

"Estem acostumats a jugar en aquesta classe d'ambients"

"És un rival fort en un estadi gran, d'aquests que la gent està a sobre. Estem acostumats a jugar en aquesta classe d'ambients. Serà bonic viure tot el que es genera al voltant del Nàpols a la seva ciutat", comentava Ernesto Valverde després de saber el rival del Barça. El tècnic, que ja es va enfrontar al conjunt italià a la pretemporada, assegura que l'eliminatòria "no tindrà res a veure" amb aquell partit disputat durant la gira pels Estats Untis.

Això sí, Valverde recorda que "el problema" d'aquest sorteig és que les valoracions que es fan avui no necessàriament seran vàlides per quan es jugui el partit, al febrer i al març. "A la lliga no han començat molt bé però sí que han fet una gran Champions. I ara han canviat d'entrenador", afegia el Txingurri, posant l'accent en "jugadors importants com Callejón, Mertens o Insigne".

stats