Misc 09/02/2016

Els milions de la Xina poden precipitar el Barça sense Alves

El lateral brasiler hauria rebut una oferta molt potent per deixar el club aquest mes de febrer: com afectaria als esquemes de Luis Enrique? Està preparat l'equip?

i
Natalia Arroyo
4 min
Dani Alves / MANUEL QUEIMADELOS ALONSO / GETTY

BarcelonaProbablement, ningú és només l'últim record que en tenim, però el més fresc que es guarda a la memòria esquitxa qualsevol sensació posterior. I a Dani Alves no l'ajuda el seu últim partit. La seva actuació contra el Llevant, que li va exigir on més pateix, a l'esquena, torna a fer planar sobre ell l'etiqueta de transferible que el triplet semblava haver-li despenjat. El brasiler ja fa un parell de temporades que, als ulls del soci culer, no és imprescindible, però el Camp Nou havia tingut un 2015 de reconciliació amb l'ex del Sevilla. I bona part del mèrit el té Luis Enrique, que des del primer dia ha traçat uns mecanismes col·lectius, centralitzats en la figura de Rakitic, que han permès seguir aprofitant les seves fortaleses i amagant les seves conegudes debilitats.

Els cants de sirena de la Xina, que destaca 'Mundo Deportivo' en portada aquest dimarts, han tornat a posar la possibilitat de sortida d'Alves damunt la taula. De manera imminent, gairebé precipitada. Els milions frescos de la Super League xinesa, que és la competició que més ha invertit en aquest mercat d'hivern –i segueix fent-ho, perquè encara té 17 dies per fitxar abans que no es tanqui la finestra d'incorporacions– estan intentant temptar un futbolista que fa més de tres estius que insinua la seva sortida del Barça.

Algunes informacions parlen d'un salari de més de 12 milions d'euros anuals per un contracte de tres temporades, un negoci rodó per a un Alves que farà 33 anys al maig. El futbol xinès està revolucionant un negoci futbolístic cada cop més activat per inversions estrangeres. La potenciació de la Lliga domèstica és l'últim pas en l'estratègia comercial xinesa, després d'uns moviments previs encaminats més aviat a les àrees institucionals o empresarials, com la que ha viscut l'Espanyol amb l'arribada de Chen Yansheng. A més, quan els clubs han posat el focus per reforçar-se, han tendit a fixar-se en contrastats jugadors brasilers i en les lligues europees. Encaixa amb Dani Alves.

Els 15 fitxatges de la Super League xinesa en el mercat d'hivern

Si la situació d'ara sona més creïble és perquè ja fa mesos que el Barça, com ha anat informant l'ARA reiteradament, ha deixat caure que es vendrà un jugador titular. I en Alves coincideixen tres factors importants: té bon cartell internacional, alliberaria una fitxa alta per alleugerir la massa salarial i té substitut a la plantilla. El fitxatge d'Aleix Vidal a l'estiu més la reconversió d'un Sergi Roberto molt fiable com a jugador a la banda deixarien coberta la demarcació en cas que el brasiler abandoni la plantilla.

Imaginar un Barça sense Dani Alves ja no és una possibilitat que espanti el Camp Nou, com sí que ho era fa un parell de temporades, quan visualitzar el seu buit es feia profundíssim. El seu rendiment ha minvat considerablement, i malgrat que continua acumulant minuts amb fiabilitat –pràcticament no es lesiona–, ha perdut aquell valor diferencial que el feia únic. Alves segueix aportant coses, especialment en fase ofensiva, però ni és aquell punyal que apareixia per sorpresa a la creu de l'àrea ni és l'únic element que activa Messi davant defenses atapeïdes. Sembla un fet incontestable, per molta capacitat competitiva i de reciclatge que tingui el jugador: ja s'ha vist el millor Alves.

Evolució de l'aportació al joc de Dani Alves / SQUAWKA

El seu valor de mercat, a més, va en declivi en les últimes temporades. Alves va tocar sostre el febrer del 2012, quan va arribar al seu valor màxim de 36 milions d'euros, que és el que va pagar el Barça per ell.

Evolució del valor de mercat d'Alves / TRANSFERMARKT

A petició de l'ARA, i seguint una sèrie de variables contractuals, tècniques i de mercat, l'Observatori de Football CIES estima que el fitxatge d'un jugador de les seves característiques hauria de rondar entre els 12,7 i els 14,7 milions d'euros. Curiosament, aquest mateix observatori fa una setmana situava Alves com el segon lateral amb més bon rendiment de la Lliga, només per darrere de Filipe Luis, de l'Atlètic de Madrid. La temporada passada va ser considerat el millor especialista en termes de distribució en fase ofensiva de l'equip.

No serà fàcil prescindir d'Alves, "una bèstia competitiva" en paraules de Luis Enrique, però l'escenari convida a moure fitxa ara i el cos tècnic, com ha pogut saber l'ARA, fa mesos que es planteja seriosament l'adéu d'Alves. Tot i això, com el mateix Luis Enrique ha reconegut en roda de premsa, preferiria que no hi hagués sortides ara al febrer. "No anem precisament sobrats de gent", ha afirmat en la prèvia de Copa contra el València. Però l'entrenador no s'ha atrevit a afirmar-ho amb més rotunditat, conscient que després hi ha "altres factors" que juguen el seu paper en les negociacions. Sempre exigents, Luis Enrique i el seu 'staff' busquen una peça de més equilibri que no hipotequi tant les estructures col·lectives. Això ha de ser exclusiu de Messi i, com a molt, del trident. S'han acabat de convèncer quan han comprovat en competició com rendeixen els que seran els seus substituts.

Mentre Alves continuï a la plantilla, però, s'espremerà la seva energia, la seva impulsivitat, la seva garra competitiva, bàsic per aixecar títols i reclamar més als companys. Serà l'última contribució del segon estranger –per darrere de Messi– amb més partits vestint la samarreta del Barça.

stats