BARÇA
Misc 17/09/2020

20.687 raons donen força a la moció

Els promotors del vot de censura aconsegueixen mobilitzar el 18% dels socis

i
Laia Bonals
5 min
Els impulsors de la moció de censura contra Bartomeu

BarcelonaLa pressió sobre Josep Maria Bartomeu augmenta després que els promotors de la moció de censura presentessin ahir 20.687 firmes de socis perquè l’actual directiva abandoni el Camp Nou. Amb unes últimes tres jornades frenètiques, els impulsors es van mostrar extasiats i fascinats pel nombre final de participants. “Estem eufòrics. És una autèntica barbaritat amb els temps que corren, ningú havia fet mai una cosa semblant. N’hem aconseguit el doble que la penúltima moció, l’única que es va arribar a votar en els últims anys. El procés ha estat dur, llarg i complicat i ha tingut dificultats, però hem fet una feinada, i la prova són les firmes”, va explicar Marc Duch, portaveu i promotor de la moció, eufòric després de dipositar totes les paperetes a la seu social del Camp Nou.

Tot i les circumstàncies excepcionals, sense dies de partit i sense haver tingut la possibilitat d’expressar la irritació des de les graderies del Camp Nou, 20.687 socis van demostrar de manera expressa i directa que no volen Bartomeu a la llotja de l’estadi. “Potser en el seu dia el van votar, o no, però ara el soci del Barça ha dit clarament que ja n’hi ha prou perquè ens ha demostrat que és incapaç de governar el club amb solvència”, sentenciava Duch. La necessitat d’un canvi radical en tots els àmbits de l’entitat ha estat un dels factors que ha mobilitzat els culers per donar suport al vot de censura.

El 17 de setembre del 2020 passarà a la història per la fita aconseguida. Mai en la vida del club blaugrana s’havia arribat a les dades que ahir es van revelar a l’esplanada del Camp Nou. De bon matí els promotors ja estaven convençuts que arribarien a la xifra mínima de 16.520 firmes i anunciaven que només en faltaven 700 per assolir l’objectiu. A mesura que passaven les hores, la xifra estava cada cop més consolidada, però els impulsors volien assegurar que el procés tirés endavant aconseguint-ne més de les imprescindibles, atès que, després que el club en fes el recompte, algunes butlletes serien invalidades -com ha passat en totes les ocasions anteriors- per defectes de forma.

Al migdia la xifra objectiu ja era de 18.000, però, a mesura que s’acostava l’hora D, la xifra anava augmentant. Quan tots els grups es van trobar al Camp Nou va saltar la sorpresa. 20.731 firmes. 4.210 butlletes més de les necessàries. Els socis, segons afirmen els promotors, han deixat clar que no volen que Bartomeu continuï tenint les regnes del club blaugrana. “Hem vist el soci molt cabrejat. Tothom que ens donava la firma hi afegia el seu parer, i la veritat és que hem sentit gent que n’està farta. Uns pel Barçagate, d’altres pel tema del 2-8, d’altres per Messi, o per la gestió… Al final, quasi tots tenien raó”, explicava Jordi Farré, precandidat a les eleccions i promotor legal de la moció.

Tant precandidats com promotors van voler reconèixer la feina de tots els culers que s’han prestat voluntaris i han fet possible aquesta fita. “Mentre portem al club els milers de firmes que hem recollit, donem les gràcies als grups impulsors de la moció de censura i als socis i sòcies que han protagonitzat una mobilització sense precedents en defensa del dret democràtic a ser escoltats”, va expressar Víctor Font a través de les xarxes socials. Ja amb 26 caixes a l’entrada de la seu social, els aplaudiments dels promotors i seguidors van fer inaudibles les preguntes dels periodistes. Hi eren tots excepte Font.

Un cop acabat l’acte de dipositar les firmes, durant tres hores fins a 25 treballadors del club van obrir caixa per caixa i van fer un primer recompte de les butlletes. Els responsables van comprovar quines paperetes estaven emplenades correctament. En aquest primer recompte ja hi van haver canvis en les dades. El total de butlletes entregades va ser de 20.984, de les quals el club en va acceptar 20.687 com a vàlides.

En el mateix moment que transcendia la xifra final, el club es va pronunicar a través de Jordi Moix, vicepresident econòmic de l’entitat: “Tenim el màxim respecte per la iniciativa dels socis que van engegar aquest procés i per tots els que hi han participat. Sé la dificultat i la feina que comporta i, per tant, un respecte absolut al pas que s’ha fet avui”.

Dimissió, l’única opció digna

Després de la fotografia en temps real que ha estat aquesta moció sobre l’estat d’ànim dels culers, els promotors consideren la dimissió l’única opció digna que té l’actual president per marxar del club. Una sortida de la directiva actual després de tot el procés de la moció desgastaria més una institució que a hores d’ara ja està en un moment crític. Ara bé, tot i que creuen que és la millor solució, són conscients que això no passarà. “Dimitir seria una sortida prou digna per a algú que, sincerament, no mereix una sortida digna del club. Crec que no ho farà, perquè té l’esquena molt ampla. No és un escenari que prevegi, tot i que crec que seria desitjable”, va dir Duch. Jordi Farré opinava el mateix: “Jo espero i desitjo que el president dimiteixi ja”.

Les butlletes ja són a les oficines del club blaugrana i, en un termini de 20 dies, que de ben segur es farà llarg a promotors i socis, s’han de comprovar totes. El vot de censura, contra tot pronòstic inicial, continua endavant.

LES CLAUS DE LA MOCIÓ

1. Lliurament i recompte oficial de signatures

Els promotors de la moció de censura a la junta directiva presidida per Josep Maria Bartomeu van entregar ahir 20.731 signatures. Una vegada fet el recompte oficial, el club va rebaixar la xifra a 20.687 firmes. Els suports presentats superen el 15% de socis amb dret a sufragi actiu el dia de la presentació de l’anunci del vot, fixat en 16.520. El lliurament d’aquestes firmes s’ha fet dins del període de 14 dies hàbils, a comptar des de l’endemà de la posada a disposició dels impulsors de les butlletes.

2. Deu dies per constituir la mesa del vot de censura

El Barça té 10 dies hàbils per constituir la mesa del vot de censura, que serà la responsable de validar les signatures. Aquesta mesa estarà formada pels dos primers socis firmants de la sol·licitud, dos membres de la junta directiva del Barça, designats per la mateixa junta, i un delegat de la Federació Catalana de Futbol, que en serà el president.

3. Validació de les signatures presentades

Un cop constituït, i en el termini màxim de deu dies hàbils, aquest òrgan haurà de comprovar que la sol·licitud compleix els requisits a què està sotmesa i, especialment, que té l’adequada motivació i el suport de prou socis. La mesa podrà invalidar els suports que no estiguin prou acreditats i podrà fer les indagacions necessàries per esbrinar-ne l’autenticitat.

4. Convocatòria d’un referèndum

Si s’aconsegueix arribar a les signatures necessàries, es convocarà un referèndum que s’haurà de celebrar en un termini no inferior a deu dies hàbils, ni superior a vint. Els responsables de l’acte de votació, l’escrutini i la publicació dels resultats seran assumits per la mesa del vot de censura. Les condicions per poder votar són ser major d’edat i no estar incapacitat legalment, tenir una antiguitat d’un mínim d’un any com a soci, no tenir suspesa la condició de soci i estar inclòs en el cens electoral vigent.

5. Convocatòria d’eleccions si hi ha un 66,6% de suports

El referèndum només quedarà aprovat si s’obtenen els vots favorables del 66,6% o més dels votants, i sempre que el nombre sigui com a mínim del 10% dels socis del club. Si s’aprova el referèndum, Bartomeu i tota la seva junta directiva quedaran rellevats i es convocaran eleccions al Barça. Mentre no hi hagi cap junta, una comissió gestora es farà càrrec de les decisions del club blaugrana. Si no s’aprova el referèndum, no es podrà tornar a convocar una moció de censura fins al cap d’un any i les eleccions a la presidència blaugrana se celebraran el cap de setmana que ja està programat, el 20 i 21 de març del 2021.

stats