04/12/2020

L’acusació d’Oriol Mitjà

2 min
Captura de l'entrevista que Joel Díaz va fer a Oriol Mitjà a l'APM

Dimecres, a l’APM?, Joel Díaz entrevistava Oriol Mitjà a l’aire lliure, a un metre i mig de distància, amb el micròfon lligat al pal d’una escombra i sense mascareta per autorització de l’especialista en la lluita contra el coronavirus. Díaz anunciava el seu convidat presentant-lo com a “epidemiòleg i mediàtic, dues paraules que no hauria dit mai que podien anar juntes”. Certament, la rellevància professional de Mitjà tot i la seva joventut, la claredat en les seves explicacions, l’aura èpica de combatre una malaltia com el pian a Papua Nova Guinea, la seva vanitat disfressada d’encantadora falsa modèstia i una darrera etapa caracteritzada per carregar amb contundència contra el Govern l’han convertit en un personatge televisiu que marcarà una època. Tot i que fa setmanes que va comunicar que volia apartar-se una mica del focus mediàtic, sembla que a l’epidemiòleg li resulta difícil resistir-se a la temptació d’algunes propostes i participava en el programa d’humor per excel·lència de la televisió pública.

La conversa que vam veure no arribava als tres minuts i més tard el programa va penjar-ne una versió una mica més llarga a les xarxes socials, de tretze minuts. En qualsevol de les dues versions, és recomanable veure-la.

De les múltiples entrevistes que li han fet a TV3, la que li va fer Joel Díaz amb to de broma és de les més incisives perquè, més enllà de consultar-lo com si fos un oracle, va qüestionar-li algunes de les seves actituds. “Tu volies els beneficis de manar sense les contres!”, li deia irònic quan Mitjà lamentava que el Govern no li hagués fet cas, però, en canvi, havia rebutjat el càrrec que Torra li va oferir. “El ciutadà ha votat la Vergés, no t’ha votat a tu...”, li replicava quan Mitjà es queixava de la manera de prendre les decisions de la consellera. Díaz li va voler fer admetre que ell també tenia una agenda política. I va ser just quan l’epidemiòleg negava aquesta premissa que va deixar anar el titular de la nit: “Si s’hagués sabut gestionar la pandèmia d’una altra manera hi hauria hagut menys morts”. La frase és prou clara i contundent per convertir-se en titular del Telenotícies. Potser la van descartar perquè estava feta a l’APM?. Després del titular, Díaz es va limitar a un “Això és molt fort” i es va interrompre la conversa. Tenint en compte la implicació de Mitjà en el combat del coronavirus a nivell institucional i que ha pogut comprovar com funcionaven els engranatges de la gestió de la pandèmia, l’acusació de l’epidemiòleg és potser de les més greus que s’han fet contra el Govern en les darreres dècades, perquè el fa responsable de la mort de persones. Valgui la redundància, potser hauria calgut alguna pregunta més per explicar-ho com cal als ciutadans. Tot i que, tenint en compte l’abast de la tragèdia i la rellevància i implicació professional del convidat, segurament l’APM? no era el lloc més adequat per fer una acusació tan important.

stats