26/09/2019

L''APM' rebat La Sexta

2 min

Segurament encara teniu a la memòria les imatges del reporter de La Sexta que, per la Diada, davant del Parlament, va animar un grup de manifestants a escridassar-lo just quan se li donava pas en directe des del estudis de Madrid. Tampoc deveu haver oblidat un dels individus que va participar en el muntatge, que sobreactuava més que els altres cridant “¡Premsa espanyola, manipuladora!” i convertint l’escena en esperpèntica.

De manera sorprenent, cap mitjà de comunicació es va preocupar de localitzar algun dels personatges que van participar en l’escridassada induïda per aclarir què va passar realment. Però per fi, dimecres al vespre, a TV3, va ser l’'APM' qui ho va aconseguir. El reporter de l’'APM', Joel Díaz, va visitar la plaça Sant Jaume durant les festes de la Mercè i, com si fos totalment casual, li apareix el manifestant exagerat per darrere i l’identifica ràpidament com el que sortia cridant i sobreactuant darrere del reporter de La Sexta. Lògicament li pregunta què va passar, i el noi respon: “Van començar el directe i van avisar la gent que volien soroll”. I Díaz afegeix: “Com si fóssiu monos de fira. I tu què vas fer? ¿El mono de fira?” I el noi respon “Clar!” I li pregunta: “Què us van dir exactament?” I respon: “¡Chicos! ¡Que empieza el directo! ¡Ruido!” A continuació, parodien la connexió de La Sexta. El reporter de l’'APM' fa veure que és un periodista seriós i sensacionalista connectant en directe i, després de fer un senyal, li apareix el noi igual de sobreactuat (tot i que amb una mica més de vergonya) mentre crida: “¡Prensa española, manipuladora!”

Malauradament, el fet que hagi sigut un programa d’humor el que hagi localitzat un dels protagonistes d’aquella escena i que pugui explicar com va funcionar la manipulació de La Sexta restarà repercussió a la troballa. Però és important. No diu gaire del periodisme que hagi hagut de ser l’'APM' qui hagi aconseguit rebatre les justificacions de La Sexta i deixar les seves estratègies al descobert. Però també és veritat que fa anys que, amb sentit de l’humor, l’'APM' posa en relleu les precarietats informatives del país.

No són els únics

Qui dimecres a la nit també va posar La Sexta en el punt de mira va ser Cuatro. En el segon capítol del reportatge ‘Las cloacas del periodismo’ van explicar com hauria funcionat el joc d’intercanvi de favors perquè Zapatero concedís la llicència a La Sexta i se’n beneficiessin dos periodistes que habitualment sembla que jugaven amb ZP a bàsquet a la Moncloa: Antonio García Ferreras i José Miguel Contreras. Cuatro els situa com a participants i beneficiats de les clavegueres del govern socialista. Tenint en compte que no és habitual que les cadenes es trepitgin els ulls de poll entre elles, aquesta vegada la cadena ha assenyalat sense complexos. Veurem si hi ha conseqüències.

stats