24/09/2019

Guia televisiva per crear el terrorista perfecte

2 min

El llarg relat periodístic, visual i lingüístic del terrorisme d’ETA a Espanya ha quedat fixat a la memòria col·lectiva de tots plegats. Només calen uns minúsculs estímuls mediàtics perquè ens torni al cap. L’operació Judes ho ha aconseguit en qüestió d’hores.

Guia televisiva per crear el terrorista perfecte:

– A les nou del matí pronunciaràs la frase “Hemos visto a los Tedax por aquí”.

– Posaràs en bucle infinit les imatges més sinistres encara que no aportin ni demostrin res: guàrdies civils armats i en filera revisant un magatzem brut, bosses d’escombraries i pots de greix.

– Mostraràs generosament policies amb passamuntanyes entrant i sortint d’un habitatge ple d’estelades, llaços grocs i domassos independentistes. Si van carregats amb caixes de cartró, millor.

– Mostraràs la Guàrdia Civil introduint un detingut dins un cotxe a càmera lenta i amb el rostre encerclat. I repetiràs la imatge les vegades que calgui.

– Explicaràs què són els CDR posant més imatges en bucle d’encaputxats tallant carreteres i vies de tren i cremant neumàtics.

– Encara que tot estigui sota secret de sumari, demanaràs la reacció a tots els líders polítics, especialment del president del govern en funcions, i remarcaràs amb energia que parla des de Nova York, que així sembla més greu.

– Si presentes un magazín matinal, faràs com Ana Rosa Quintana. Quan et parlin de precursors d’explosius afirmaràs amb ràbia “encima dirán que son productos de la limpieza”. I l’endemà li diràs “mamarracho” al president de la Generalitat.

– Als precursors d’explosius els canviaràs el nom de mica en mica: primer en diràs 'materials explosius', després 'bombes casolanes' i finalment 'goma-2'.

– A les accions violentes també els canviaràs el nom: en diràs 'accions terroristes', després 'avançat grau de preparació d’atemptats' i finalment 'atemptats'.

– Dels CDR en diràs 'grups radicals', després 'violència de carrer i guerrilla urbana' i finalment 'terroristes'.

– Si ets un periodista ben connectat, com Antonio García Ferreras, lloaràs el jutge, repetiràs el seu nom desenes de vegades i valoraràs la seva professionalitat acumulada al llarg dels anys.

– Si ets un periodista sagaç, com Antonio García Ferreras, connectaràs amb Eduardo Inda, que confirmarà amb contundència que han trobat goma-2.

– Si no tens escrúpols, com Eduardo Inda, diràs la paraula màgica que tothom està esperant: 'ETA'.

Benvinguts al relat de la por. El clima idoni per animar una campanya electoral, que la gent voti com els agrada i tenir el context perfecte perquè el 155 sigui indiscutible.

stats