11/12/2020

La monarquia a ritme de 'Narcos'

2 min
La monarquia a ritme de Narcos

Podem va compartir dijous a la xarxa social un vídeo de producció pròpia amb un muntatge amb diverses imatges de la monarquia espanyola al llarg de la seva història. El vídeo pretén emular d’una manera una mica rudimentària la careta de presentació de la sèrie Narcos de Netflix, la que relata la vida del narcotraficant Pablo Escobar. Perquè s’identifiqui ràpidament el joc de paral·lelismes, acompanyen les imatges amb el bolero que encapçala la sèrie de Netflix, fins que al final apareix el rètol Monárquicos com si fos el títol d’un hipotètic biopic de la família reial espanyola. Les imatges comencen mostrant la proximitat de la institució a la dictadura de Franco, determinats excessos d’exhibició de poder, l’obsessió pels diners, la pràctica de negocis tèrbols i la història d’amor de l’emèrit amb l’Aràbia Saudita. La música tan característica de Narcos li dona aquesta pàtina d’estructura corrupta.

El vídeo té sentit de l’humor perquè algunes associacions d’imatges estan pensades amb picardia per assegurar-se que indueixen els espectadors a reflexions molt concretes. Si el que pretenia Podem amb aquest mètode era obrir un debat sobre el model d’estat es pot dir, tal com ho han rebut els magazins matinals de les cadenes privades, que ho han aconseguit de ple. Les inèrcies televisives d’aquests canals comercials són tan matusseres i reiteratives que el vídeo ha tingut una efectivitat que deu haver anat més enllà de les expectatives del mateix partit polític i de la imaginació d’Ana Rosa Quintana.

A El programa de Ana Rosa han emès el vídeo sencer de Podem amb la posterior indignació de la presentadora: “¡El rey de España se llama Felipe VI y es impecable!” Tant ella com la majoria dels seus tertulians carregaven contra el partit polític que l’ha difós. Però el resultat era totalment còmic perquè mentre ho discutien i s’enfadaven, des de realització no es parava d’emetre en bucle, a la gran pantalla del plató, el vídeo de Podem. Les imatges que posaven al descobert els escassos valors de la família reial s’anaven repetint una vegada i una altra: Joan Carles aplaudint Franco o fent-li petons, Felip aixecant la roda de la moto a la Zarzuela... Defensaven la institució monàrquica mentre, darrere seu, s’anava visualitzant la cara més fosca de la Corona.

A Espejo público han sigut més sibil·lins. Mentre els tertulians discutien sobre la monarquia també repetien el vídeo de Podem. En algun moment se sentia lleugerament la banda sonora de Narcos però, en canvi, es van preocupar d’eliminar les escenes més compromeses del rei Joan Carles amb el dictador Francisco Franco.

De moment, Podem ja ha fet la capçalera d’una hipotètica sèrie sobre la monarquia. Ara falta veure qui tindrà valor de fer una producció sencera, de diverses temporades, a l’estil The Crown, que posi de manifest de manera més específica els episodis que insinuava el vídeo de Podem.

stats