12/10/2020

Les trampes de Ciutadans amb TV3

2 min

Aquest dilluns un diputat de Ciutadans celebrava el Dia de la Hispanitat fent allò que més agrada al seu partit: carregar contra TV3. Nacho Martín Blanco feia el següent tuit: “Así informa TV3 sobre la festividad del 12 de octubre, Día de la Hispanidad, asociándola a la extrema derecha y el fascismo. Pura pedagogía del odio a España con el dinero de todos. Repugnante”. En el tuit hi adjuntava l’enllaç a un text del portal del 3/24 en què s’explicava el mapa de l’extrema dreta a Catalunya. La informació era un complement a una circumstància que es repeteix cada any en aquesta jornada: la presència de grups feixistes manifestant-se per Barcelona.

Però si tenim en compte la realitat televisiva de TV3, l’afirmació de Nacho Martín Blanco era falsa, perquè en el Telenotícies, l’informatiu de més audiència de la cadena, aquesta no ha sigut la manera com TV3 ha informat de la celebració del 12 d’octubre. L’informatiu ha dedicat dos minuts i mig als actes oficials d’aquesta festivitat. A través d’una crònica dels corresponsals a Madrid Yolanda López i Antonio García, han explicat en què ha consistit la celebració al Palau Reial amb la presència dels monarques. També han detallat els diferents gestos polítics que s’han produït entre les autoritats assistents, especialment entre els enfrontats Pedro Sánchez i Isabel Díaz Ayuso. Han explicat les característiques de la celebració adaptades a la pandèmia i a l’estat d’alarma. També han relatat en què han consistit els actes al pati de l’armeria amb els homenatges als caiguts per Espanya i com ha sigut la desfilada aèria i la de la Legió. Han tancat la informació amb imatges de la concentració de cotxes per Madrid convocada per Vox.

Al marge d’aquests dos minuts i mig de crònica, el Telenotícies ha emès un vídeo de quaranta segons en què s’informava de la concentració espanyolista a Barcelona amb la nombrosa presència de grups nazis i d’extrema dreta. Era una peça estrictament informativa que explicava el que ha succeït al matí al costat del monument a Colom.

En el tuit, Nacho Martín Blanco agafava una part pel tot, aprofitant un text complementari de la web per convertir-lo en la crònica oficial tergiversada del 12 d’octubre segons TV3. Ciutadans i la resta d’interessats a manipular els continguts informatius de TV3 han de tenir present que no és la televisió pública qui té el desig d’associar l’extrema dreta i el feixisme al 12 d’octubre. És just al contrari: curiosament, són aquests grups neonazis els que tenen un forta determinació a participar en el Dia de la Hispanitat i exhibir els seus símbols feixistes. Això no és culpa de la televisió. Senzillament, l’obligació dels mitjans de comunicació és explicar-ho. Perquè, en comptes de silenciar-ho, el que s’ha de fer és posar de manifest la impunitat amb què aquests grups ultres campen amb total llibertat en un dia com aquest. Perquè els que fan pedagogia de l’odi a Espanya són aquests feixistes. Tot i que a alguns diputats sembla que els repugna més TV3 que l’existència d’aquests grups ultres.

stats