30/10/2020

L’última oportunitat per salvar el món

2 min

Aquest és un bon cap de setmana per veure el documental A life on our planet, protagonitzat pel divulgador i naturalista britànic David Attenborough, famós pels seus documentals sobre el planeta Terra. Són vuitanta-tres minuts per fer-nos reflexionar sobre el món que habitem i sobre què ens depara el futur. És perfecte per compartir-lo amb tota la família. Si la proposta fa aparèixer badalls de protesta inicial, insistiu, perquè en pocs minuts el relat, amb la fantàstica veu d’Attenborugh, les imatges extraordinàries i la potència del missatge, no trigarà a captivar els que estiguin asseguts davant de la pantalla.

Attenborough ha fet, al llarg de cinquanta anys de trajectòria televisiva, les millors sèries documentals sobre el món natural. Aquest es converteix en una mena de llegat, un testament en vida, per conscienciar-nos sobre l’emergència en què ens trobem. A life on our planet (Una vida en nuestro planeta en castellà a Netflix) arrenca amb Attenborough, amb noranta-tres anys, a Txernòbil, enmig dels paisatge destruït, desert i inquietant que va deixar la catàstrofe nuclear: “La veritable tragèdia de la nostra època s’està produint a tot el món, de manera gairebé imperceptible. [...] I també portarà al que veiem aquí. Un lloc on no puguem viure. El món natural s’esvaeix. N’hi ha proves a tot arreu. Ha passat durant el meu cicle vital. Ho he vist amb els meus propis ulls. Aquest documental és el meu testimoni i la meva visió del futur. La història de com vam convertir-ho en el nostre error més gran. I de com, si actuem ara, podem arreglar-ho”. Attenborough repassa cinc dècades de recorregut pel planeta. Se serveix en part de les imatges d’arxiu dels seus antics programes no per parlar d’ell mateix, sinó per explicar-nos a tots com ha anat canviant el món amb el pas del temps. Explica també com la televisió ha estat una eina molt útil per aconseguir que la població prengués consciència de la cura que cal tenir del planeta: va enregistrar els cants de les balenes que semblaven crits d’ajuda, i va permetre que el món sencer fos testimoni de les matances massives d’aquests animals, i va fer-ho inadmissible als ulls del món.

Com en totes en les produccions amb el segell d’Attenborough, l’espectacularitat i qualitat de les imatges, les bèsties fascinants que hi apareixen, un muntatge musical acuradíssim i la seva capacitat de persuasió ens acaben sacsejant, especialment quan comença a parlar del futur que ens espera. Però no és catastrofista: dona les claus per restaurar la biodiversitat del planeta i aconseguir una vida més sostenible per a tothom. I ho fa amb sorpresa inclosa per als espectadors catalans: unes imatges magnífiques d’una colla castellera seran la metàfora visual que utilitzarà Attenborough per apel·lar a la col·laboració conjunta dels humans en l’emergència del salvar el món. L’última oportunitat. El naturalista ens recorda que som l’única espècie capaç d’imaginar el futur. Però imagineu-lo després de veure aquest documental per assegurar-vos que ho feu de la manera correcta.

stats