Misc 17/09/2017

El jutge demana a les operadores de telefonia que bloquegin webs relacionades amb l'1-O

Movistar i Vodafone responen a Twitter que ja ho han fet, Orange també tallarà l'accés i l'operadora catalana Parlem no ha rebut la notificació judicial

i
Albert Solé / Albert Cuesta
2 min
La resposta del compte oficial de Movistar a un usuari

BarcelonaEl jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona va demanar divendres a les operadores de telecomunicacions que bloquegessin l'accés a diverses webs institucionals relacionades amb el referèndum de l'1-O en el termini de 24 hores. En concret, sol·licitava de manera molt urgent que impedissin l'accés als dominis ref1oct.cat, ref1oct.eu, referendum.es, referendum.cat, referendumoctubre1.com, referendum.ws, referendumoctubre1.cat, referendumoct1.cat, 1octreferendum.cat i garanties.cat, segons figura en l'ordre enviada i a la qual va tenir accés Europa Press.

De tots aquests dominis, el de ref1oct.eu es creia que era el més segur perquè en teoria està allotjat en algun servidor de fora de l'Estat, però ahir alguns usuaris es van queixar que no podien accedir a aquesta pàgina web del referèndum i demanaven explicacions a les seves operadores de telefonia i d'internet espanyoles. Només Movistar i Vodafone responien als seus clients des del seus comptes oficials de Twitter, i admetien que havien bloquejat l'accés a la pàgina "per ordre judicial".

El mateix passa amb Vodafone:

Movistar, Vodafone i Orange

El Govern ahir només tenia constància directa d'aquestes dues operadores perquè s'havien posat en contacte amb ells, però segons ha pogut saber l'ARA, Orange també havia rebut l'ordre i ahir ja l'aplicava. Malgrat això, molts usuaris d'aquestes operadores encara podien accedir a les adreces afectades perquè aquesta mena de bloquejos poden trigar fins a 24 hores a estendre's a tota la xarxa.

L'operadora catalana Parlem no ha bloquejat aquestes webs perquè encara no ha rebut cap notificació del jutge. La xarxa mòbil de Parlem és cedida per Orange i, per tant, quan aquesta talli l'accés els clients de Parlem que tinguin internet al mòbil tampoc hi podran accedir. En canvi, la xarxa d'internet fixa de Parlem és pròpia.

Missatge de la guàrdia Civil a la web garanties.cat

Quan algú intenta entrar a qualsevol de les pàgines censurades, li apareix a la pantalla un missatge de la Guàrdia Civil: "Aquest domini ha sigut intervingut i està a disposició de l'autoritat judicial", en castellà i en anglès. El missatge apareix a tots els dominis amb .cat, tant si s'hi vol accedir des de l'Estat com des de l'estranger, perquè aquestes pàgines sí que estan sota el poder del jutge, però en el cas de ref1oct.eu no. Aquest domini només té l'accés bloquejat a l'Estat almenys per les tres grans operadores de telefonia i d'internet, però des de qualsevol altre país s'hi pot accedir sense problemes. Per a tothom que es trobi amb el missatge de la Guàrdia Civil quan vulgui entrar a les webs prohibides, el mateix president de la Generalitat va piular instruccions per poder burlar el bloqueig: fent servir un 'proxy'.

El titular del jutjat número 13 de Barcelona és Juan Antonio Ramírez, el jutge que el 3 de març va encarregar a la Guàrdia Civil la tasca de policia judicial en la causa oberta arran de les conferències de l'exsenador d'ERC Santiago Vidal, que va revelar que el Govern tenia una partida camuflada de 400 milions per al referèndum de l'1 d'octubre i crear estructures d'estat.

stats