BÀSQUET
Misc 16/09/2019

“Quan era un nen, Ricky Rubio ja era madur”

Marc Calderon recorda els inicis del millor jugador de la Copa del Món

i
àlex Gozalbo
2 min
Marc Calderon al costat d’una fotografia de Ricky Rubio.

BadalonaAbans de començar un entrenament del primer equip del Joventut de Badalona, Aíto García Reneses va veure Ricky Rubio a la graderia i li va proposar que s’afegís a la sessió. El jugador, aleshores un nen de 14 anys, no portava vambes, però les va demanar i al cap de pocs segons era sobre la pista. La història encara s’explica actualment pels passadissos del Palau Olímpic. Quan els joves del planter arriben al pavelló passen pel costat d’un seguit de fotografies d’alguns dels jugadors històrics del club. Una de les imatges més emotives és la de Ricky, un dels grans exemples d’èxit de la feina de formació que es fa a la Penya. “Quan el vaig conèixer ell jugava a l’equip de minibàsquet del Masnou. Des de la Penya ens vam adonar que era un jugador especial que destacava tot i jugar contra rivals de més edat. Primer vam fitxar el seu germà i després a ell. És el millor jugador que mai he entrenat. Quan era un nen, Ricky ja era madur. És una persona de la qual s’aprèn”, diu a l’ARA Marc Calderon, un dels primers entrenadors que el base va tenir a l’entitat verd-i-negra.

“Quan vaig parlar amb ell durant la preparació de la Copa del Món vaig veure que tenia la mateixa mirada infantil que quan notava que dominava el joc. Ha sigut el líder absolut. Quan ell se sent mentalment bé és el millor jugador. Mentalment sempre ha sigut un superdotat. Quan tenia 14 anys ja era respectat pels jugadors del primer equip. Ha sigut el millor jugador del Mundial, però segueix tocant de peus a terra. L’equilibri mental al qual ha arribat el fa sentir més còmode”, assegura l’entrenador, que aquesta temporada serà el responsable de l’equip júnior de la Penya. Rubio i Calderon van coincidir al conjunt que es va proclamar campió de la Minicopa que es va celebrar a Sevilla l’any 2004. “Recordo que abans de la final del Campionat d’Espanya em va venir a tranquil·litzar. «Marc, guanyarem segur», em va dir. Té una seguretat especial. No és el millor en alguns aspectes, però s’ha preparat i entrenat tant per arribar al seu límit que és el millor exemple per als joves. És l’exemple perfecte de com s’ha de preparar un jugador”, recorda el tècnic.

Marc Calderon, al Palau Olímpic de Badalona

“Ricky és com el fill que tots voldríem tenir, un jugador que domina les relacions socials i el tracte amb les persones. Això ho trasllada a la pista. És intel·ligent i veu el bàsquet abans que les persones normals. No s’amaga i és un geni”, analitza Calderon. El Joventut és un club que té cura com pocs del planter. “A la Penya Ricky va aprendre a ser ell mateix. És un home de club que s’identifica amb el lloc on va, i tothom l’estima perquè ell ho dona tot per la seva gent. A la Penya es té cura dels joves i ell es va sentir com a casa”, resumeix.

stats