"Mentre no es resolgui democràticament el conflicte entre l’estat espanyol i Catalunya, la democràcia estarà en crisi", el discurs d'Aragonès en 10 frases

El candidat a presidir la Generalitat defensa el referèndum i la taula de diàleg, alerta contra l'extrema dreta i estén la mà a JxCat i els comuns

Jordi Ribalaygue
1 min
Pere Aragonès al parlament de Catalunya

BarcelonaEl candidat d'ERC a la investidura, Pere Aragonès, ha fet un al·legat a favor de "construir una nova Generalitat republicana amb una visió inequívocament progressista i d'esquerres" durant el seu discurs aquest divendres al Parlament, on ha subratllat que el futur executiu ha de bastir-se sobre "una majoria inapel·lable" a favor de "l'amnistia, l'autodeterminació i la República Catalana". Aquestes són 10 de les frases més destacades de la intervenció del candidat a presidir el govern de Catalunya:

1.

Tres objectius

"El Govern que vull encapçalar tindrà tres objectius clars i diàfans: afrontar amb total determinació les urgències i desigualtats socials que patim i que la pandèmia ha agreujat; impulsar una reconstrucció econòmica encaminada a assentar les bases d’un nou model productiu que mesuri la seva fortalesa en termes de prosperitat i benestar per a tothom, i encaminar la resolució del conflicte polític amb l’Estat fent inevitable l’amnistia i l’autodeterminació"

2.

Referèndum

"Volem que el conjunt de la ciutadania esculli, mitjançant un referèndum d’autodeterminació, quina és la millor via per generar benestar i prosperitat per a tothom, per millorar la vida de tots i totes. On els que estiguem a favor i els que estiguin en contra de la República Catalana ens puguem manifestar amb la mateixa llibertat"

3.
Ultradreta

"Mentre no es resolgui democràticament el conflicte entre l’estat espanyol i Catalunya, la democràcia estarà en crisi. I a aquesta crisi, avui hi hem de sumar l’amenaça que representa la irrupció de la ultradreta desacomplexada al Parlament. Formacions que cultiven l’odi. Per això ens oposarem sempre al seu discurs de la por i la discriminació i no descansarem fins a aconseguir apartar el seu feixisme i el seu racisme de les institucions i de la societat catalana"

Els diputats de Vox entrant al Parlament
4.

Debat d'investidura

"Si volem obrir una nova etapa, si no volem malmetre l’oportunitat històrica de fer la sacsejada que el país necessita, tots i totes hem de superar les malfiances amb qui compartim trajecte. I la millor manera de superar les malfiances és sortir de la zona de confort i intentar treballar conjuntament"

5.
Missatge a Junts

"Vull agrair a la CUP els esforços, l’empatia i la generositat mostrada per arribar a un acord d’investidura i el compromís d’implicar-se durant la legislatura. Avui estenc de nou la mà a la resta de formacions amb qui compartim els objectius d’afrontar amb tota la força i sense més demora totes les urgències socials, la reconstrucció econòmica del país i la resolució del conflicte amb l’Estat. Especialment a Junts, però també a En Comú Podem"

El presidenciable d'ERC, Pere Aragonès, amb el líder de JxCat al Parlament, Albert Batet
6.

Qüestió de confiança

"Em comprometo a sotmetre’m a una qüestió de confiança a meitat de legislatura per avaluar-nos, per renovar els acords i per reforçar l’estabilitat del Govern"

7.

Rescat social

"Hem d’impulsar sense cap demora un pla de rescat social que garanteixi que aquesta crisi no la paguin, un cop més, els més vulnerables. Un pla social que asseguri que d’aquesta crisi no en sortim amb més desigualtat. Dins dels primers 100 dies de govern, mobilitzarem 700 milions d’euros per fer front a l’emergència social que patim com a país"

8.

Paritat

"Vull un govern paritari i vull una conselleria de Feminismes que s’obstini en l'erradicació de tota forma de discriminació, que situï de nou al centre de les polítiques públiques l’agenda feminista i la perspectiva de gènere"

9.

Amnistia

"Voler l’amnistia, voler l’autodeterminació no és cap renúncia. És treballar per guanyar i estic convençut que el que volem tots els independentistes és guanyar"


10.
Taula de diàleg

"És cert que la taula ha començat amb mal peu. La pandèmia no hi ha ajudat, i un any llarg de clima preelectoral tampoc. Però no hi ha excusa que valgui, ni tenim més temps per perdre. Cal reactivar aquest espai de negociació i cal fer-ho de manera immediata. Cal reactivar aquest espai de negociació sense més demora i cal exigir a l’Estat que hi vingui amb una proposta. Vull anar a aquesta mesa de negociació representant no un moviment polític, no un govern o un Parlament, vull anar-hi representant un país"

Reunió de la taula de diàleg a la Moncloa el 26 de febrer.
stats