ANÀLISI EXPRÉS
Misc 19/10/2014

Pressió explícita a Mas i implícita a Junqueras, les claus de l'acte d''Ara és l'hora'

L'ANC i Òmnium exigeixen eleccions en tres mesos, i als polítics, que refacin la unitat per garantir l'èxit del 9-N

i
Ferran Casas
4 min
La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, en un acte el 2014 / MANOLO GARCÍA

BarcelonaSegons la Guàrdia Urbana, 110.000 persones han omplert aquest diumenge al migdia la plaça de Catalunya de Barcelona i els carrers contigus. Els assistents han clamat per la independència, però, sobretot perquè els polítics refacin la seva unitat per garantir un 9-N massiu i afrontar amb garanties les eleccions plebiscitàries. La pressió ha estat explícita a Artur Mas, a qui han exigit que convoqui en tres mesos les eleccions, i implícita a Oriol Junqueras, a qui li reclamen que treballi per la unitat en unes plebiscitàries a les quals ICV-EUiA i la CUP no volen anar en coalició.

1. Ambient: La campanya 'Ara és l'hora' ha fet una nova demostració de força i compromís polític de les bases de l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural. En un ambient reivindicatiu, han aconseguit omplir i han convocat polítics del bloc del sí i diverses personalitats en un acte més massiu que la concentració espanyolista de la setmana passada. La societat civil està tenint un paper important en el procés, exerceix de potent lobi de pressió als partits i aquest diumenge ha demostrat que no està disposada a dimitir del seu paper. La campanya 'Ara és l'hora' es comprometrà amb el 9-N perquè es tracta, segons deia Miquel Calçada, un dels presentadors de l'acte, de "no caure en el parany dels que ens volen ridiculitzar", un cop s'ha constatat que el govern espanyol opta per no boicotejar-lo legalment i sí per menystenir-lo.

2. Eleccions: Mas va donar a entendre dimarts, quan va presentar el nou 9-N, que les eleccions plebiscitàries no podien tardar. Dirigents del seu partit les han vinculat a la llista conjunta sobiranista i Unió considera que el que ha de fer és acabar la legislatura. El president vol, lògicament, administrar el temps i mantenir el control del calendari, però l'ANC i Òmnium, com també Junqueras, no volen més dilacions. Opinen que el 9-N ha de ser una primera volta i que la data de la segona ha de quedar clara. Després de moltes discussions internes sobre fins on calia concretar l'exigència, Forcadell ha estat clara en afirmar que han de ser en tres mesos, s'entén que a comptar a partir del 9-N. Tenen pressa i posen la pilota a la teulada del president, que s'haurà de pronunciar en els propers dies.

3. Unitat: Refer la unitat ha estat el gran clam de la concentració. Unitat perquè? I com? Això no s'ha concretat més enllà d'assegurar l'èxit del 9-N, però sí que Casals i Forcadell han insistit en la necessitat que els partits facin junts el camí cap a la independència. No han donat, però, cap pista sobre si els partits s'han de presentar junts, si ho han de fer sota el paraigües d''Ara és l'hora' o amb un punt comú al programa. CDC vol anar amb ERC a les plebiscitàries (cosa que l'allunyaria d'Unió) i els dirigents republicans, dolguts amb el trencament de la unitat pel desacord sobre el 9-N després de la suspensió del TC, tenen dubtes. La unitat ha de ser per l'estat propi però, de la mateixa manera que no ho han volgut concretar com s'ha de concretar a les plebiscitàries, també han evitat parlar de declaració unilateral d'independència. Entenen que els partits han de tenir el seu marge per concretar els termes d'una unitat que és indefugible i cal que sigui eficaç i també de la forma en què proclamen després l'estat propi.

4. 9-N: Òmnium i l'ANC s'implicaran per assegurar que la jornada sigui un èxit i una demostració de força també de cara a la comunitat internacional, però hi posen condicions. I saben que el trencament de la unitat pot llastrar la participació. Per això han demanat als polítics que tornin a asseure's, que refacin el consens i garanteixin que el nou 9-N s'assembli tant com sigui possible al que el TC ha suspès. Per començar, fent possible que es voti a tots els municipis, i en això, el Govern ja hi treballa. Per Casals i Forcadell cal, a més, atreure tots els partits. Pensant en ICV-EUiA, que vol convertir-lo en un acte de protesta, Forcadell ha dit que es tracta de fer "una mobilització per denunciar la involució democràtica de l'Estat".

5. Sense polítics a l'escenari: Amb la consulta del 9-N encara 'viva', la campanya 'Ara és l'hora' havia concebut l'acte d'aquest diumenge com el primer gran míting conjunt. S'havia anunciat, per exemple, que hi intervindrien Oriol Junqueras, líder d'ERC, i el conseller de la Presidència, Francesc Homs, de CDC. El trencament de la unitat va fer que Òmnium i l'ANC canviessin d'estratègia i es passés de cedir el protagonisme als partits a un acte d'exigència per la unitat i la concreció. A la fila zero de l'acte sí que hi eren els consellers Ferran Mascarell i Irene Rigau; l'esposa de Mas, Helena Rakosnik; els dirigents de CDC, Josep Rull i Jordi Turull, i d'Unió, Toni Castellà; els líders d'ERC, Oriol Junqueras i Marta Rovira; la diputada del PSC, Marina Geli; el portaveu d'ICV a Barcelona, Ricard Gomà, i el coordinador d'EUiA, Joan Josep Nuet; i el membre del secretariat de la CUP, Marc Sallas. També hi havia l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias.

stats