14/10/2020

On són els polítics que han de resoldre el problema?

2 min
Imatge del col·loqui virtual organitzat per l’ICIP.

BarcelonaHi ha una Espanya a la qual li dol el conflicte entre Catalunya i Espanya, que veu com un “fracàs col·lectiu”, i a la qual indigna la falta de voluntat de l’Estat per solucionar-lo. Són els sospitosos habituals : el filòsof Daniel Innerarity, el sociòleg Ignacio Sánchez Cuenca i el jurista Santiago Muñoz Machado. Ells tres, juntament amb la directora de l’ARA, Esther Vera, van participar ahir en un debat organitzat per l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP) sobre les condicions per al diàleg entre Catalunya i Espanya. Partint de la base que es tracta d’un problema de demos (qui decideix què?) de molt difícil solució, Innerarity té clar que el problema és de voluntat política: “Hi ha massa gent que bloqueja i poca transformant. Cal política”. Vera hi coincideix: “Cal desinflamar i dialogar. Reconèixer l’altre. Necessitem polítics amb coratge per dir als seus: hem arribat a aquest acord després de transaccionar”.

Tothom coincideix que és a l’Estat a qui li pertoca fer el primer pas. Muñoz Machado reclama lluitar contra la peresa intel·lectual (“construir vol dir treballar i llegir, i això no agrada a tothom”) i fer una “proposta de conquesta i enamorament” per a una majoria de catalans. Sánchez Cuenca és el més optimista, basant-se en els casos de resolució de conflictes internacionals: “Sovint el més difícil és arrencar, fer els primers passos. Un cop el diàleg arrenqui, anirà bé”. És aquí on Vera recorda que hi ha una falta de confiança de base per part dels catalans perquè hi ha hagut una “involució constitucional” i una “hipertròfia de Madrid, que és un forat negre que absorbeix tots els recursos”.

Muñoz Machado insisteix que tot el debat s’ha de fer aterrar en una proposta concreta, i es fa creus que cap organisme estatal hagi respost als informes del Consell Assessor per a la Transició Nacional. I avisa: “La Constitució està molt deteriorada, ningú la compleix i pot passar com al segle XIX amb la Restauració”. Innerarity s’atreveix a donar un consell als polítics: “Els que aposten per una solució negociada, aquesta aliança de moderats, han de pensar quin interlocutor els interessa potenciar a l’altre bàndol i com neutralitzen els hiperventilats propis”.

stats