12/07/2020

Operació: desdoblar Joan Carles en Jekyll i Hyde

2 min
Joan Carles I en una imatge d'arxiu.

BarcelonaA mesura que es van coneixent més detalls sobre el rei emèrit Joan Carles i els seus creativíssims moviments de diners, la premsa apuntaladora es veu obligada a sofisticar les seves giragonses editorials. L’última moda consisteix a descobrir que no hi havia un Joan Carles, no, n’hi havia dos. Resulta que, d’una banda, hi havia un rei excel·lent que sostenia la democràcia i aturava cops d’estat. De l’altra, hi havia una “persona privada”, totalment deslligada de la primera, que caçava elefants i s’afartava de xocolata suïssa. Aquest diumenge trobem un exemple d’aquest desdoblament a l’editorial d’El País: “El comportament personal de Don Joan Carles ha decebut la immensa majoria d’espanyols, per més que la seva actuació política mentre va estar al capdavant de la Corona mereixi reconeixement”. El text es dedica aleshores a criticar Sánchez i Iglesias, per les seves declaracions, i aïlla totalment Felip VI de l’assumpte, en un esforç ímprobe per fer creure que l’actual incumbent vivia als llimbs mentre el seu pare feia anar la caixa registradora. Certament, la nova/vella direcció del diari es comença a notar.

El Mundo també s’abona a la teoria del rei Jekyll i Hyde. En portada treuen unes declaracions de la Zarzuela –exquisidament anònimes– on es parla també de “la persona privada”. Com si tota la fortuna amassada obeís exclusivament al seu bon fer en els negocis i no a derivades de la seva activitat com a rei. I, de nou, també El Mundo cava el tallafoc per a Felip VI, de qui diuen que haurà de prendre “decisiones desgarradoras”, que deixo en VO perquè la paraula suggereix (un nou) esquinçament familiar. L’enèsima amputació en un cos institucional malalt.

Llegia fa uns dies que el Cirque du Soleil s’ha declarat en fallida. No han de patir, tanmateix, els amants de les cabrioles: la investigació dels afers de Joan Carles promet uns quants dobles mortals periodístics.

stats