22/11/2019

Estrelles i entrenadors

2 min
Gerard Piqué, conversant amb l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, a la Copa Davis

PeriodistaSovint les rodes de premsa de Valverde ens deixen reflexions tan plenes de sentit comú vital que ens interpel·len. Ahir, preguntat per les activitats extrafutbolístiques de Piqué, va raonar que la societat lamenta que els futbolistes no s’impliquin en res que no sigui futbol però que, quan ho fan, tampoc hi acaba de trobar la gràcia.

És veritat que la loquacitat de Piqué, espremuda pel central en les múltiples entrevistes que ha concedit últimament per promocionar el seu nou format de Copa Davis, ho posa fàcil als crítics. Un dia explica que dorm quatre o cinc hores i l'endemà ha de matisar que la nit abans d’un partit en pot dormir deu. La lògica em diu que un esportista d’elit hauria de dormir una mica més, però alhora defenso fermament que les rutines que són vàlides per a algunes persones no ho són per a altres. Trobaríem consens en el fet que, per anar bé, un futbolista d’elit s’hauria de prendre els entrenaments amb el mateix rigor que els partits, i que passar-se la setmana anant i venint de Madrid no sembla la recepta més adient per estar descansat i centrat, però també és cert que Piqué mai s'ha comportat com teòricament tocaria i no es pot dir que li hagi anat malament. De manera que em sembla raonable jutjar els fets de Piqué en funció del seu rendiment quan el veiem competir en els partits.

I no haurem d’esperar gaire, perquè avui Piqué jugarà a Leganés, bé perquè Lenglet sigui baixa, bé perquè ja estava previst així. M’inclino per la segona opció, si tenim en compte que la temporada passada Valverde ja el va fer jugar tornant d’una reunió a Orlando –on precisament li van concedir l’organització de la Davis– dos dies abans d’un partit. Ahir Valverde va explicar que ha parlat amb ell per confirmar que està més centrat en el Barça que en la Copa Davis –les comparacions jocoses que s’han fet entre el compromís del culer i el de Bale amb el Madrid em semblen una injustícia–, però no es va alinear amb el discurs de Thomas Tuchel. L’entrenador del PSG va admetre que no li havia agradat veure Neymar mirant tennis a Madrid gairebé de matinada, tot i que va admetre que ni és policia ni és el seu pare. Vaja, que el brasiler jugarà aquest cap de setmana, igual que Piqué.

Perquè al capdavall, els entrenadors d’avui dia tenen tan poc de pes davant les estrelles que decideixen poca cosa més que qui juga. I vull creure que aquesta mena de futbolistes accepten que els seus comportaments heterodoxos fora del camp els seran llançats com a greuges en cas de mal rendiment.

stats