ANÀLISI EXPRÉS
Misc 15/06/2014

Per què Núria Parlon no vol liderar el PSC?

Ha pesat l'alcaldia de Santa Coloma, sí, però també les reticències que ha trobat a fer una sacsejada del partit

i
Ferran Casas
2 min

BarcelonaEl divendres Núria Parlon va dinar amb els principals dirigents territorials del PSC. Tots ells li van demanar que fes el pas per agafar el relleu de Pere Navarro. Els socialistes volien una cara nova i una dona per enviar un missatge de regeneració i renovació. Parlon, alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, era ben vista per l'aparell però també per alguns dirigents del sector crític, com ara el corrent Avancem que lidera Joan Ignasi Elena i que ha estat contundent en la crítica a Navarro fins al punt de plantejar-se abandonar el partit.

Parlon els va dir que estava disposada a fer el pas però també que no donessin encara res per segur i que volia acabar de mesurar suports i possibilitats. Així ho va explicar als seus interlocutors el divendres a la nit. Els capitans i l'aparell, però, tenien molta pressa. Volien un congrés ràpid i llençar ja un lideratge per omplir el buit que deixa Navarro en un partit a la deriva. Avui, però, just abans del consell nacional, tot s'ha estroncat. Ella ha dit que no.

L'alcaldia de Santa Coloma de Gramenet, que compatibilitza amb la seva feina de diputada, li ha pesat. D'entrada no la volia abandonar -Navarro sí que va deixar la de Terrassa poc després de ser escollit primer secretari- i la direcció del PSC deia que era compatible, que és una plaça per la que el PSC no pateix a les eleccions de l'any vinent. Però el cert és que la del Barcelonès Nord és una de les ciutats més castigades per la crisi. Les retallades s'han notat i el malestar social es fa sentir i Parlon no volia rebaixar el seu grau d'implicació. El fort lideratge que ella exerceix a l'equip de govern fa que tampoc tingui un relleu clar al PSC colomenc.

Però més enllà d'això, han pesat les resistències al canvi que ha trobat. Parlon volia fer net amb la vella guàrdia i situar dirigents nous i joves al capdavant del partit i també una revisió de les posicions polítiques. Creu -com el seu amic i aspirant a liderar el PSOE, Eduardo Madina- que el PSC s'ha de "retrobar" amb l'esquerra i que no pot tenir una acció política condicionada pels interessos econòmics o els pactes amb la dreta. Ella, per exemple, està en contra de la Molt Alta Tensió, les rebaixes fiscals a BCN World o l'esquarterament del departament comercial de TV3.

I també volia matisar el no al dret a decidir. Parlon és partidària, com també ho va ser el PSC, de la consulta pactada i d'una reforma constitucional -que ni el PSC reclama ni el PSOE contempla- que inclogui el dret a decidir. No en volia ni sentir a parlar de fer pinya amb el PP i Ciutadans contra el 9-N. Una posició a la que Navarro (i també l'influent Miquel Iceta) ha arrossegat el PSC i amb la que se sentien a gust altres alcaldes del cinturó, com ara Núria Marín, de l'Hospitalet. Eren massa pegues i incerteses per fer un pas a la que l'empenyien amb força. Els que la coneixen diuen d'ella que no es deixa utilitzar.

stats