Misc 04/02/2019

Els Patriots amplien la llegenda guanyant la Super Bowl amb menys anotació de la història (13-3)

L’equip de Tom Brady venç els Los Angeles Rams i és, amb els Pittsburgh Steelers, la franquícia amb més títols

i
Maiol Roger
4 min
Els Patriots amplien la seva llegenda en la Superbowl amb menys anotació de la història (13-3)

BarcelonaEls New England Patriots i Tom Brady tenen un nou anell de la NFL a afegir a la seva col·lecció després de vèncer Los Angeles Rams (10-3) en la Super Bowl, la gran final del futbol americà celebrada aquesta nit a Atlanta. La victòria fa encara més gran la llegenda dels Patriots, capaços de guanyar sis títols –igualant el rècord dels Pittsburgh Steelers– i fer-ho en tan sols 17 anys, tots comandats per Brady al camp i Bill Bellichick a la banqueta. Ni l'amenaça generacional que suposaven l'entrenador més jove de la lliga (Sean McVay) i un 'quarterback' cridat a marcar una època (Jared Goff) va poder superar aquests Patriots.

Per a l’estadística quedarà el títol i l’honor de Brady i Bellichick de ser el 'quarterback' i l’entrenador més grans a guanyar un anell. Però per al record hi haurà un partit que no va estar a l’altura ni de la història dels Patriots ni de les esperances que suscitaven els Rams. El resultat final (13-3, el més baix de la història de la Super Bowl) és un fidel reflex del poc joc d’atac que es va veure al camp.

Les dues primeres jugades ja marcaven la tònica del partit: Brady va enviar la seva primera passada a les mans d'un defensa dels Rams, però els de Los Angeles van malgastar l'oportunitat. La primera mitja part va tenir poca història: els Patriots se sentien còmodes en atac, amb Brady trobant constantment el receptor Julien Edelman, que va acabar sent escollit MVP del partit. Tot i això, la indefinició en les iardes més pròximes a l''endzone' els impedia traduir-ho en un avantatge en el marcador. La sort dels Patriots va ser que el seu desencert era superat per uns Rams irreconeixibles: el segon millor atac de la lliga no aconseguia passar les 10 iardes que permeten continuar tenint la possessió de la pilota. Goff semblava notar la pressió de l’escenari i de la implacable defensa dels Patriots, que s'esmerçava a fer-lo patir. Comptaven, a més, amb un avantatge: el corredor Todd Gurley, la millor basa ofensiva dels Rams, jugava lesionat.

Els Patriots van arribar al descans amb la sensació de ser superiors però sense aprofitar-ho per anar-se¡n amb un 'fieldgoal' d'avantatge, 3-0. L’ambient descafeïnat fins i tot es va contagiar en el xou de la mitja part, liderat per Maroon 5 i acompanyat per Travis Scott i Big Boi. Tots tres, escollits per actuar després del boicot d'uns quants artistes per la situació de Colin Kaepernick (el jugador que es va agenollar durant la interpretació de l’himne nord-americà per protestar per la violència policial contra els afroamericans i que ara cap equip vol) van completar una actuació poc lluïda en comparació amb els celebrats xous d'altres anys, com el de Lady Gaga i Kate Perry.

Només quedava, doncs, que l'espectacle vingués amb el joc i que el descans capgirés el partit. Però no va passar: la defensa dels Rams va sortir més forta, frenant els Patriots, però l'atac va mantenir la mediocritat fins al final del tercer quart, quan Goff va aconseguir tres passades seguides per acabar tenint l'oportunitat d'empatar amb un 'fieldgoal'. Els tres punts van encoratjar els Rams, que van iniciar el quart temps trenant bones passades de Goff. Però tal com a la primera part els havia passat als de Bellichick, no van convertir els instants de lucidesa en avantatge en el marcador.

L’avís dels Rams va tenir un efecte immediat per als experimentats Patriots. A la següent jugada, Brady va recuperar els seus millors socis de sempre, l’imparable Rob Gronkowski, tocat per les lesions i que ahir probablement jugava el seu últim partit com a professional. Una passada a Gronkowski, una altra a Edelman i una nova jugada amb Gronkowski, de 29 iardes, van plantar els Patriots davant la zona d'anotació dels Rams. El debutant Soni Michel en va tenir prou de córrer dues iardes per fer l’únic 'touchdown' de la nit.

Als Rams els quedava una oportunitat, i Goff semblava voler aprofitar-la. Amb 4 minuts per jugar encara, la defensa dels Patriots havia perdut fortalesa i el braç del 'quarterback' trobava els receptors. Un miratge que va durar tres jugades, les que va trigar Goff a regalar la pilota als Patriots en un error imperdonable que va liquidar el partit; amb tres minuts per jugar, els de Brady van dedicar-se a fer córrer el rellotge i avançar les iardes per poder anotar un nou 'fieldgoal' per posar el 13-3 en el marcador.

La victòria dels Patriots confirma que la llegenda continua. Ahir no va caldre cap jugada a l’últim minut, cap remuntada èpica, ni tan sols que Tom Brady fes de Tom Brady. Després d’una temporada regular amb alts i baixos i uns bons 'play-off', van tenir-ne prou amb una bona actuació en defensa a la Super Bowl per allargar una dinastia que exaspera els aficionats de la resta d’equips de la lliga, ansiosos perquè l’hegemonia dels Patriots s’acabi. Quan s’acabarà? Només Bellichick i Brady en tenen la resposta.