Coronavirus

La mascareta a l'exterior ja no serà obligatòria a partir del 26 de juny

Sánchez ha anunciat la mesura en la seva intervenció al Cercle d'Economia

3 min
Les Rambles de Barcelona

L'eliminació de l'obligatorietat de portar mascareta als espais exteriors a Espanya ja té data: serà el dissabte, 26 de juny. Ho ha anunciat el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, durant la intervenció al Cercle d'Economia, en què ha concretat que dijous que ve celebraran un consell de ministres extraordinari en què es proposarà la modificació. "Aquest serà l'últim cap de setmana que haurem de portar mascareta [a l'exterior]", ha anunciat Sánchez davant els empresaris reunits a Barcelona.

De fet, Espanya mantenia una de les restriccions més severes pel que fa a l'ús de la mascareta, que ja s'havia anat relaxant en espais oberts en altres països europeus. França ha sigut l'últim a deixar sense efecte l'obligatorietat de portar-ne als exteriors, excepte en supòsits com actes multitudinaris. Dimecres, Sánchez ja va insinuar que el final d'aquesta mesura arribaria "aviat". Ara cal saber com es concretaran les condicions. Moltes comunitats, entre les quals Catalunya, esperaven que l'Estat fes el pas dimarts durant la Comissió de Salut Pública, però la decisió es va ajornar uns dies.

La Generalitat, que ha conegut l'anunci en plena roda de premsa del departament de Salut, ha reiterat el suport a una mesura que ja fa setmanes que demana en sessions de treball amb les comunitats autònomes: "Hem manifestat que estem d'acord de treure les mascaretes a l’aire lliure, sobretot amb la unitat de convivència, si hi ha distància entre bombolles", ha dit la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas.

Cabezas ha avançat que els esborranys amb què treballen les comunitats i el govern espanyol apunten que se suprimiria la mascareta obligatòria a l'exterior sempre que s'estigui sol o bé en l'entorn de convivència i es puguin mantenir 1,5 metres de distància respecte a altres grups. Però els detalls són els que s'hauran d'acordar la setmana que ve, abans del consell de ministres extraordinari de dijous. Cabezas ha retret al govern espanyol que no s'hagi comunicat primer la decisió en alguna de les comissions tècniques o de coordinació interterritorial.

L'ús de la mascareta al carrer està regulat per una llei estatal aprovada el mes de març i que ara s'haurà de modificar. Això explica que totes les comunitats hagin d'anar forçosament alhora i no puguin aixecar la mesura de manera unilateral.

Trilla: "És raonable i prudent"

El cap del servei de medicina preventiva i epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, assegura que la retirada de la mascareta exclusivament als espais exteriors i només on es pot garantir que no hi ha risc de contagi és "raonable i prudent" segons l'evolució epidemiològica a Catalunya i al conjunt de l'Estat. “Els indicadors estan baixant. Ens agradaria que el descens fos més ràpid, sí, però si esperem que la transmissió sigui zero per treure'ns la mascareta no avançarem mai”.

Un dels factors més importants a tenir en compte és la vacunació. A Espanya el ritme és força àgil i gairebé la meitat de la població (47%) ha rebut una vacuna. Però, de moment, només el 29% té la pauta completa. "No és una vacunació lenta si ens comparem amb altres països d'Europa, com França, que ja ha retirat la mascareta", argumenta Trilla.

El repte del govern espanyol i de les comunitats autònomes, ha subratllat, és elaborar unes instruccions senzilles d'entendre i de seguir: "Si comencen a posar moltes condicions o excepcions serà complicat que la gent les compleixi". Considera que hi haurà escenaris en què la mateixa població, per sentit comú, hauria de veure necessari dur la mascareta per prudència encara que sigui a l'aire lliure. Per exemple, si s'està fent una cua molt llarga per accedir a una botiga i no es poden mantenir les distàncies, en zones amb risc d'aglomeració o en esdeveniments esportius.

De fet, l'epidemiòleg recorda que la mascareta només desapareixerà, de moment, a l'aire lliure i que això no significa que la gent pugui desfer-se'n. "La mascareta ha d'anar amb nosaltres a tot arreu, a dins de la butxaca o a la bossa. Potser no les veurem tant al carrer, però haurem d'entrar a botigues o fer gestions en un banc, i en espais tancats caldrà continuar portant-la".

Trilla assegura que ha quedat demostrat que a l'aire lliure hi ha molt menys risc de contagi, i justifica la decisió de prescindir de la mascareta des d'un punt de vista emocional, perquè demostra a la població que els sacrificis i la vacunació han servit per avançar, però també pràctic. "Espanya és un país amb temperatures molt altes a l'estiu, que fa molt difícil portar-la", ha dit. No obstant això, també adverteix que caldrà avaluar si la desaparició de la mesura és adequada o si genera més conductes de risc i més brots, tot just quan la variant Delta, que és més contagiosa, amenaça el país. "Com sempre que s'elimina una restricció, caldrà veure'n els efectes".

stats