15/02/2016

El penal de Cruyff, versionat pel Barça 33 anys després

3 min
Suárez entrant dins de l’àrea just en el moment en què Messi convertia un penal en una assistència.

BarcelonaEra el 5 de desembre del 1982 al vell estadi de l’Ajax, De Meer. L’equip local rebia el Helmond Sport en un partit de lliga holandesa. Als 19 minuts de joc, Johan Cruyff ja havia fet el primer gol. Cruyff, llavors amb 34 anys, havia tornat aquella temporada al club on s’havia format després d’anys jugant a l’estranger, amb experiències de resultat oposat, com la del Barça, amb títols i elogis, o la del Llevant a Segona Divisió, d’on havia marxat poc abans, el 1981. Als 23 minuts de joc, l’Ajax tenia un penal a favor. Cruyff va acostar-se per situar bé la pilota i quan els rivals s’esperaven el xut, va enviar la pilota a la seva esquerra, on va aparèixer Olsen, que va tornar-li la pilota a Cruyff: gol. Havia nascut un penal diferent en què no es xuta i s’aposta pel joc col·lectiu. Per l’assistència.

33 anys després, Messi i Suárez van retre homenatge a Cruyff en imitar el seu penal amb una variació: Messi va donar l’assistència a Suárez i aquest va xutar directament, sense tornar la pilota, com sí que havia fet Olsen el 1982. Ara, la jugada estava pensada per Neymar, però va arribar abans Suárez. “Era assistència per Neymar, però Suárez estava a punt” va admetre Iniesta. “No sabia res”, va dir Suárez, rient, durant la celebració del gol. L’uruguaià va entrar corrent per caçar un possible rebot i es va trobar amb la pilota morta abans que Neymar, que venia per darrere. “Estava preparat, havia de xutar jo. Però Suárez ha anat ràpid”, va dir rient el brasiler, que va deixar clar que “la nostra amistat està per sobre d’això”. En lloc d’enveja, no poder marcar va provocar bromes sobre un penal que també havien intentat fer amb l’Arsenal Thierry Henry i Robert Pires, però havien fallat.

El Barça sí que va fer gol, com si aquest penal fos el millor homenatge a un Johan Cruyff que després de passar les vacances ha dit aquesta setmana que li està guanyant la guerra al càncer “per 2-0”. Precisament, el seu famós penal del 1982 va significar el 2-0 contra el Helmond Sport. A Cruyff li agrada guanyar. Com els agrada guanyar a Messi i a Suárez, que amb els tres gols contra el Celta ja en porta 39 en totes les competicions, amb l’ajuda d’un Leo Messi encaparrat a donar assistències a l’uruguaià, assistències poètiques com la del 2-1 i assistències fins i tot de penal. Assistències i gols per guanyar i agradar. Com feia Cruyff.

“No m’ha sorprès el penal, ja havia vist als entrenaments per on anaven els trets”, va dir Luis Enrique que, amb humor, va explicar que “tothom coneix aquell penal de Cruyff”. “Suposo que generarà debat. Jo no ho hauria fet, ja que hauria trepitjat la pilota caient. Al Barça s’intenta guanyar i s’intenta fer gaudir els socis d’una forma espectacular. No hi ha res més a dir”, va reblar. L’asturià va voler curar-se les ferides amb temps, ja que sabia que algú definiria com a “provocació” el gol de penal. Però Eduardo Berizzo, el tècnic del Celta, va ser dels primers a defensar els jugador del Barça: “M’han fet mal els gols en contra, no m’ha fet mal la forma en què han arribat ”. Sí, Suárez va ser més llest que els jugadors del Celta. De fet, va anar més ràpid que Neymar i per aquest motiu, l’homenatge a Cruyff el va acabar marcant ell.

stats