Misc 16/09/2020

La sala penal esmena les diligències de García-Castellón sobre Iglesias

El vicepresident torna a ser considerat "perjudicat" arran les filtracions del mòbil robat

i
Ernesto Ekaizer
3 min
Pablo Iglesias i Pedro Sánchez al Congrés en una imatge de finals de juny.

MadridLa secció tercera penal de l'Audiència Nacional ha advertit el jutge Manuel García-Castellón que el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha estat perjudicat per les filtracions de la targeta del mòbil robat a la seva excol·laboradora Dina Bousselham i ha revocat la decisió que va prendre al maig, seguint un informe de la Fiscalia Anticorrupció, de treure-li la condició de perjudicat en l'anomenada peça Dina del cas Tàndem-Villarejo. La interlocutòria és una esmena a la totalitat de la instrucció que ha fet el jutge en els últims mesos, quan ha posat el focus en els hipotètics delictes que podria haver comès Iglesias.

Aquesta esmena arriba en un moment clau perquè el jutge ja ha anunciat la seva disposició a admetre a tràmit una querella de Vox, la personació del qual va admetre en la causa fa deu dies, per sis delictes (denúncia falsa, fals testimoni, simulació de furt, estafa processal, tràfic d'influències i revelació de secrets). Caldrà veure quina conducta adopta ara després d'aquesta interlocutòria.

La secció tercera, en una acta aprovada per unanimitat el ponent de la qual ha estat el magistrat Carlos Fraile, es veu obligada a recordar, precisament, què és el que s'investiga en el procediment.

"En el present procediment s'investiga una organització criminal en què Villarejo rebia encàrrecs per participar en maniobres d'intoxicació informativa i per fer campanyes mediàtiques de desprestigi i, donada la correlació de dates, totes les actuacions ocorregudes des del robatori del mòbil, greument perjudicials per a Podem i els seus membres, particularment per a Iglesias, s'ha de mantenir a aquest últim la condició de perjudicat", assenyala la resolució.

En rigor, això és el que van impulsar inicialment García-Castellón i la Fiscalia. No obstant això, des del moment que va tenir la certesa, segons ha compartit en privat, que Iglesias va utilitzar el procediment judicial en coincidència amb la campanya de l'abril del 2019 per obtenir-ne rèdits electorals, ha emprès un viatge per camins bifurcats que l'han portat fins a Gal·les –volia anar-hi per prendre declaració als empleats de l'empresa, però la diligència es va poder fer de manera documental– per saber si la targeta estava feta malbé quan Iglesias la va tornar a la seva excol·laboradora, mesos després de recuperar-la, i saber qui podia haver-la fet malbé. L'empresa va respondre que la targeta estava físicament intacta tot i que no estava operativa.

Els magistrats de la secció tercera entren en les hipòtesis que ha considerat el jutge sobre la filtració de continguts de la targeta a mitjans de comunicació.

"Atès que el propòsit d'aquesta causa i de les seves diferents peces separades és la investigació de l'organització dels investigats, és evident la improcedència d'investigar en aquest procediment les alternatives plantejades per aquest jutjat, incloent-hi que els ara recurrents [Bousselham i Iglesias] són l'origen de les informacions publicades", assenyalen.

La sala penal adverteix, precisament, que és improcedent investigar en aquest procediment "la naturalesa i autoria dels desperfectes de la targeta així com el moment en què es van poder causar els desperfectes. No és aquí on procedeix investigar altres delictes".

Els delictes que pretén investigar el jutge en el procediment en curs no guarden, sosté la interlocutòria, la "connexitat requerida per a l'enjudiciament conjunt per l'article 17 de la llei d'enjudiciament criminal, per la qual cosa haurien de ser investigades en un altre cas diferent per l'òrgan judicial que en tingui la competència".

Fonts judicials consultades assenyalen que de l'acta es pot deduir "que en la peça Dina s'han fet diligències improcedents, cosa que ha demorat la investigació principal o, dit d'una altra manera, dilacions indegudes quan el seu imputat [José Manuel Villarejo] porta mil dies llargs de presó provisional".

El jutge ha convertit de facto el cas Dina en el cas Pablo Iglesias, sense ser competent, a més, per investigar un aforat com el vicepresident segon del govern espanyol.

stats