18/12/2019

Regular l’autoconsum a Catalunya

3 min
Les plaques fotovoltaiques sobre la pèrgola a la Plaça del Centre.

Sense cap mena de dubte, l'autoproducció d'electricitat a partir de fonts energètiques netes i renovables, el famós autoconsum, és el sector energètic que ha aixecat més passions i que ha generat més articles. Sigui per les promeses incomplertes del 2011 sobre la imminent legislació del balanç net o bé per la frustració del decret del 2015 amb el famós impost al sol.

Finalment, la lògica s'imposa i la legislació passa de ser una barrera a ser una pista d'enlairament per empènyer el sistema cap a la sostenibilitat. El reial decret 244/2019, del 6 d'abril, fixa les regles perquè pràcticament totes les famílies, les empreses i les administracions puguin dotar els seus edificis de sistemes d'autoproducció d'energia elèctrica a partir de fonts renovables sense que sigui una tasca èpica.

Actualment, doncs, podem dir que autoconsumir energia elèctrica, tant de forma individual com col·lectiva, està a l'abast de la majoria de la població del nostre país i les empreses del sector ja hem començat a experimentar no només un augment clar de l'interès de la societat sinó a materialitzar moltes de les instal·lacions que havien estat aturades els darrers anys en espera d'aquesta legislació, que clarament simplifica i fa viables solucions de totes les mides i per a tots els sectors. Segons dades de l'Institut Català d'Energia (Icaen), en els primers 9 mesos del 2019 s'han registrat tantes instal·lacions d'autoconsum com en els darrers 6 anys, i el 70% es van registrar en el darrer trimestre.

Cal tenir en compte que una instal·lació solar fotovoltaica que generi l'electricitat que consumeix una família mitjana ocupa menys espai que el seu vehicle aparcat a la via pública; que suposa una inversió similar a unes vacances d'una parella que voli a un altre continent, i que la majoria de les comercialitzadores ja ofereixen finançament a través de la factura mensual de subministrament. A més, des d'aquest estiu també és possible sumar esforços amb la resta de la comunitat i fer autoconsum col·lectiu, més rendible econòmicament i socialment.

A finals de novembre el govern de la Generalitat va fer un nou pas endavant per convertir en realitat aquesta normalització amb la derogació del decret que des de l'any 2009 limitava extremament el desenvolupament de noves plantes de generació d'electricitat solars o eòliques. Amb la nova regulació, Catalunya pot avançar cap a la descarbonització amb regles similars a la resta d'Europa. L'11 de desembre el Parlament de Catalunya va validar el decret llei 16 i, per tant, ja és de plena vigència.

Una de les mesures que inclou la nova regulació aprovada per la Generalitat és modificar la llei d'urbanisme per eliminar algunes de les barreres que havien d'afrontar, a nivell local, les instal·lacions d'autoconsum en edificis, de manera que ara ja no es comptabilitzin a efectes de remunta i quedin subjectes només al règim de comunicació prèvia. Això les alliberarà de llargs processos d'autorització administrativa.

Aquesta nova era per a l'autoconsum està emmarcada en l'estratègia Solarcat, aprovada pel govern fa dos anys i revisada aquest estiu, amb una dotació de 5,6 milions d'euros per incentivar aquestes instal·lacions, que han de veure multiplicada per 20 la seva potència instal·lada al nostre país en els propers 10 anys.

Estem en emergència climàtica. Per tant, cal ser decidits i desplegar la normativa pro transició energètica de manera urgent. Des del sector, i especialment des del Clúster d'Empreses d'Energia Eficient de Catalunya (CEEC), que estan preparades per aquest repte, fem la demanda al Govern i al Parlament que continuïn impulsant a través de la col·laboració público-privada la regulació de l'autoconsum com a dret de tots els ciutadans per sobre de limitacions actuals de les legislacions a tots els nivells, definint i aprovant la llei de transició energètica i posant en marxa l'Agència Catalana de l'Energia.

stats