Sessió de control

La precampanya de les eleccions madrilenyes arrenca al Congrés

Casado augura que el 4-M "guanyarà la llibertat" i Sánchez l'acusa de representar "la pitjor versió del PP, la de la corrupció i la ultradreta"

3 min
El líder del PP, Pablo Casado, preguntant al president espanyol, Pedro Sánchez, durant la sessió de control al govern espanyol al Congrés.

MadridNomés ha passat una setmana des de l'inici del terratrèmol polític a Espanya amb la presentació de la moció de censura a Múrcia, i al Congrés de Diputats ja ha arrencat la precampanya per a les eleccions madrilenyes del 4 de maig. El líder del PP, Pablo Casado, ha aprofitat la sessió de control al govern espanyol per difondre els eslògans d'Isabel Díaz Ayuso a la cambra. "A Madrid guanyarà la llibertat", ha afirmat, després de dir amb sarcasme que Pablo Iglesias torna a Vallecas -és on es troba l'Assemblea de Madrid- però amb "cotxe oficial". El cap de l'executiu també ha sortit del guió i ha aprofitat per criticar al PP el transfuguisme promogut a Múrcia i l'ha qualificat de "corrupció". Per això li ha recomanat a Casado no canviar-se de seu: "Estalviïn-se el trasllat. Representen la pitjor versió del PP: la de la corrupció i la ultradreta".

Però la precampanya no s'ha quedat aquí. Encara quedava la intervenció del vicepresident segon del govern espanyol després d'anunciar que fa el salt per ser candidat el 4 de maig. Si Casado ha defensat que Ayuso encarna la llibertat, Iglesias s'ha centrat en reivindicat que el comunisme és llibertat. El líder d'Unides Podem ha recordat al secretari general del PP, Teodoro García Egea, que el seu partit el van fundar nou ministres del franquisme. I en aquest sentit ha subratllat que la llibertat és que hi hagi igualtat d'oportunitats en el sector educatiu i sanitari, i ha acusat el PP de "corrupte" i de tenir com a projecte polític la "destrucció de la llibertat". Prèviament, Egea havia afirmat que l'operació a Múrcia no és "transfuguisme, sinó dignitat".

Entremig, ha intervingut el líder de Més País, Íñigo Errejón, que avui tenia pregunta per a Pedro Sánchez. Però volgudament ha volgut sortir del guió i no utilitzar l'oportunitat per fer campanya, després que dimarts Més Madrid rebutgés sumar en una candidatura d'unitat amb Iglesias. Errejón ha preguntat per la pròxima pandèmia arran del coronavirus, la de la salut mental, i ha urgit el govern espanyol a respondre-hi i a duplicar els psicòlegs del servei públic de salut perquè no sigui un luxe rebre atenció en aquest tema. El final de la seva intervenció s'ha vist interromput per un "ves al metge" llançat des de la bancada de la dreta. Tant el PSOE com tots els partits del bloc d'investidura hi han respost amb un fort aplaudiment com a mostra de suport a Errejón, i Sánchez li ha dit que sentia total "empatia" sobre la importància i urgència del tema, i també li ha agraït que s'apartés del to aspre del Congrés i preguntés per un tema que no fos estrictament polític.

El "virus" de l'independentisme

El govern espanyol, però, també ha respost a preguntes relacionades amb Catalunya. El portaveu dels republicans al Congrés, Gabriel Rufián, ha tornat a elevar el to i ha defensat que els 13 diputats d'ERC són imprescindibles per a la governabilitat d'Espanya, mentre que ha titllat Ciutadans d'"outlet de la dreta". Després de qüestionar de nou que Espanya sigui una democràcia plena, ha acusat Sánchez de no respectar el que es vota i ha preguntat a la vicepresidenta segona, Carmen Calvo, amb qui aprovarà la llei de memòria democràtica, si amb ERC o amb "l'outlet de la dreta". Pedro Sánchez ha assegurat que espera "posar en marxa la taula de negociació entre el govern espanyol i la Generalitat" i canalitzar el conflicte català.

Més dur ha estat el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, que ha acusat la CUP de tenir un "virus que els contamina i impedeix el raonament". Campo ha posat d'exemple el retorn de Meritxell Serret a Catalunya per negar que Espanya sigui un estat "repressor". Després que el diputat cupaire Albert Botran l'acusés de paràlisi en la tramitació de l'indult i la reforma de la sedició i destaqués l'oportunitat d'aprovar una llei d'amnistia, el ministre ha denunciat la "mania persecutòria" que, ha dit, "contamina el discurs" dels anticapitalistes, i ha advertit que no "consentirà" que es parli de presos polítics.

Iglesias no deixarà l'escó al Congrés fins que assumeixi l'acta de diputat a l'Assemblea de Madrid

El líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, no s'acomiadarà definitivament del Congrés fins que assumeixi l'acta de diputat a l'Assemblea de Madrid. Amb aquest moviment busca conservar l'aforament en la transició d'una cambra a l'altra, assenyalen fonts de partit lila, apuntant que de fer-ho abans podria haver-hi el risc que un jutjat ordinari l'imputés i que la causa no es dirimís al Suprem o al Tribunal Superior de Justícia de Madrid, on estarà aforat quan sigui diputat al parlament madrileny. Les mateixes fonts també preveuen que deixi el consell de ministres en la reunió del 14 d'abril, quatre dies abans que comenci la campanya per a les eleccions del 4 de maig. Seria doncs la mateixa estratègia de l'exministre de Sanitat, que va deixar el govern espanyol a les portes del 14-F.

stats