23/01/2016

El primer temps és un error

3 min
El primer temps  és un error

BarcelonaLuis Enrique no va buscar sinònims suaus i, sense embuts, va titllar de “nefasta” l’actuació del seu equip en el primer temps a la Rosaleda. En el seu torn, Sergio Busquets, Javier Mascherano i Andrés Iniesta tampoc van amagar que el Màlaga els havia superat clarament en els primers 45 minuts. Els tres celebraven el triomf darrere d’aquella satisfacció de qui sap que ha tingut la sort del campió, però volien aprofitar la dolçor d’un mal partit que no havia penalitzat a efectes de classificació per treure’n conclusions per al futur.

Per què es va jugar una primera meitat tan inestable? Per què es va ser tan imprecís contra l’alta pressió del Màlaga? Aquestes preguntes inquietaven el vestidor després del partit, encara que la reacció competitiva de la represa hagués garantit els tres punts. La plantilla buscava respostes a les 43 passades fallades amb què es va arribar al descans. D’aquestes, onze es van produir al terç defensiu, i catorze, al mig del camp. És a dir, gairebé el 60% de les pèrdues de pilota del Barça s’havien produït a prop de la porteria de Claudio Bravo, habilitant la transició directa d’un Màlaga incisiu i convençut. Gairebé un terç de les accions defensives de mèrit del conjunt andalús van ubicar-se al camp del Barça (amb 5 de 14 intercepcions i 6 de 20 recuperacions dels homes de Javi Gracia).

Intercepcions del Màlaga al primer temps

De fet, en el primer quart d’hora el Màlaga va poder presumir de tenir el Barça arraconat a la seva àrea. Literalment, sobretot en el parcial que va entre els minuts 11 i 15, quan el Barça no va trepitjar la seva zona d’atac. El 67,6% del temps es va jugar davant de la frontal de l’àrea blaugrana. El marcador, però, era de 0-1. Coses del futbol.

Zones d'influència en el parcial entre els minuts 11-15

Desconnexió dels homes clau

Especialment significativa va ser la dificultat que va transmetre l’equip per connectar amb els seus homes clau en la possessió. Sergio Busquets va participar en només 35 accions del joc ofensiu i va fallar 5 passades, en un percentatge estrany en ell. Iniesta va estar molt més efectiu (només va cometre dues errades) però tampoc va poder entrar prou en joc al primer temps.

Passades de Busquets al primer temps

Tampoc és habitual el 85% de precisió de Mascherano en la sortida de pilota, quan té una mitjana del 90% a la Lliga. Hi devia influir que el Jefecito liderés ahir una defensa suplent i s’ubiqués a la banda dreta, la contrària a la que acostuma a ocupar quan juga amb Piqué.

Les passades de Mascherano al primer temps

Fins i tot Bravo va semblar nerviós amb la pilota als peus, amb sis errades en les 16 passades que va intentar en els primers 45 minuts. Va acabar el partit amb un 50% de precisió, quan acostuma a rondar el 85% d’encert quan participa amb pilota. Una cadena de despropòsits que el 0-1 de Munir va minimitzar.