Misc 15/02/2022

La méteo: avançament de primavera entre dijous i divendres

Demà hi haurà més estones de cel enterbolit i es repetiran algunes precipitacions minses al Pirineu

3 min

BarcelonaAquest migdia la temperatura s'ha disparat a les comarques del nord-est, però en general la màxima no ha canviat gaire respecte de la d'ahir. A Girona a primera hora de la tarda el termòmetre marcava sis graus més que ahir. D'entre els valors més alts d'avui destaquen els 19 ºC de Cunit, de Tarragona i del Prat de Llobregat o els 18 de Barcelona.

Amb el pas de les hores el cel quedarà més enterbolit per bandes de núvols, que seran el preludi d'un front que arribarà demà. Aquesta tarda no es repetiran les tempestes que ahir van deixar intenses calamarsades i pedregades a la serralada Transversal, al voltant del Montseny i en municipis com Calella i Pineda de Mar. Aquesta nit ha seguit nevant al vessant nord del Pirineu, on en cotes altes s'hi han arribat a acumular entre 5 i 15 cm de neu nova, segons dades dels sensors de diverses estacions del Meteocat ubicades a la zona.

Demà serà un dia més enterbolit i mig ennuvolat, però les precipitacions tornaran a afectar només el vessant nord del Pirineu. Al matí nevarà tímidament a la Vall d'Aran al nord del Pallars i a Andorra, amb una cota de neu que pujarà fins als 1.300 o 1.400 metres. Al migdia es començarà a notar una pujada de la temperatura.

El més destacable de la part central de la setmana serà la pujada forta del termòmetre. Una contundent entrada d'aire càlid farà que dijous i sobretot divendres se superin els 20 graus en diverses comarques interiors i prelitorals. En alguns indrets del nord-est es podria fins i tot arribar als 25. Segurament a la costa l'entrada d'aire càlid provocarà bancs de boira que faran que la pujada del termòmetre no sigui tan clara.

El cap de setmana aquesta massa d'aire càlid s'enretirarà ràpidament i la temperatura serà més normal per a l'època. A llarg termini les previsions fan pensar que la setmana que ve també serà suau per a l'època, i que en general bona part d'Europa continuarà tenint temperatures més altes del que tocaria per ser segona part del febrer. A Catalunya des del 27 de gener no hi ha hagut cap dia en què la temperatura mitjana hagi sigut més baixa del que tocaria, agafant com a referència els últims 12 anys.

Més enllà de les precipitacions de demà al Pirineu, dissabte arribarà un altre sistema frontal que pot comportar un temps més insegur i amb més núvols. Segurament es repetiran algunes pluges i nevades a la serralada, però és poc probable que aquesta situació de precipitacions de l'inici del cap de setmana afecti gaires comarques.

Probabilitat en tant per cent que dissabte arribi a ploure o nevar en algun moment del dia.

Pel que fa al vent, aquesta nit ha bufat amb ratxes de 78 km/h a l'Observatori de l'Ebre de Roquetes i al PN dels Ports, de 76 a l'aeroport de Reus i de 75 al Perelló. Amb el pas de les hores el mestral perdrà força però no desapareixerà. Demà es continuarà deixant sentir i a la tarda fins i tot anirà a més, encara que les ratxes més fortes hauran sigut les de les últimes hores.

El vent de mestral i tramuntana revifarà el cap de setmana, moment en el qual sembla que es tornarà a deixar sentir més fort a les Terres de l'Ebre que no pas a l'Empordà. Caldrà estar atents, això sí, a una possible situació de vent més fort de cara a l'inici de la setmana que ve. La formació d'una baixa a Itàlia, sumada a l'anticicló de les Açores, poden afavorir un passadís de vent de nord intens de cara a dilluns que ve, similar al que ja vam tenir els primers dies de febrer. De fet, aquesta setmana estarà marcada pel fort vent en molts punts d'Europa. Dues borrasques que creuaran l'oest del continent provocaran fortes ratxes de vent a les illes britàniques i en països com Holanda i Alemanya. Fixeu-vos en les extenses taques vermelloses que indiquen ratxes de més de 90 km/h de cara als dies vinents.

stats