17/01/2021

La pujada de gener

2 min

Més coneguda en castellà com la cuesta de enero, fa referència a les dificultats econòmiques per arribar a la paga de final del mes de gener després de les despeses extraordinàries de les festes de Nadal. Aquest 2021 la pujada de gener és ben diferent. La despesa aquest any ha estat molt més baixa. Menys reunions familiars. No tots els dies assenyalats s’han celebrat. Menys compres. Segons un estudi publicat per Capgemini aquesta darrera setmana, el 47% dels espanyols han gastat menys per Nadal el 2020 que el 2019. Però tenim una altra pujada al davant i l’hem de superar. És anímica. L’entrada d’any, coincidint amb l’inici de les vacunacions, va ser una injecció d’energia, mai més ben dit. Canviàvem d’any, deixàvem l’exercici 2020 enrere, es parlava de milions de vacunes arribant a Europa. La cosa aniria ràpid.

Han passat gairebé tres setmanes i l’alegria inicial s’està esvaint. La vacunació portarà temps, als col·legis i instituts reporten cada dia casos de covid i comuniquen confinaments parcials de grups d’alumnes o classes. Les estadístiques sobre contagiats i morts s’acosten a les de la primavera i en alguns casos les superen. Es parla d’un possible confinament general. Es delega la decisió a les autonomies. Ningú vol espatllar l’economia. L’elevat nombre de malalts i la nova soca del virus ens obliga a tornar a portar mascaretes a tot arreu, fins i tot a casa, amb la canalla. Un no veu el final i l’ànim decau. Estem esgotats d’aquesta situació. De no poder socialitzar-nos. De tot el que els nostres fills no poden fer. D’estar tancats a casa i mirar de tirar endavant la nostra feina.

Aquesta és la pujada. Però els parla un optimista per naturalesa. Hem de seguir lluitant. Ara és quan més atents hem d’estar i treure les forces que ens resten, que no són poques. A totes les proves de resistència, la part final no és la més dura. La part més difícil és l’equador. Quan penses que queda tant com has recorregut i estàs esgotat. Però si aguantes una mica i no penses negativament, de seguida arribes al tram final.

Ens queden nou mesos i la cosa millorarà moltíssim. Ànim a tots. Mitja cursa superada. No us desanimeu.

stats