Misc 26/02/2014

Per què necessitem ‘respon.cat’

i
Josep-maria Lozano
3 min

No hi ha països exitosos amb empreses fracassades. I no hi ha empreses exitoses en països fracassats. Oblidar-ho pot portar a errors colossals. Perquè tenir visió d’empresa i visió de país no són línies paral·leles, sinó que interseccionen plenament. I això comporta tenir clares unes quantes coses que al nostre país no sempre ho han estat. Per exemple: que un bon teixit empresarial i una bona cultura empresarial no són el simple suport econòmic a un projecte de país, sinó que en formen part intrínsecament. O que les persones vivim en societats i no en mercats i, per tant, que és impossible fer viable una empresa sense atendre la viabilitat de les persones i del país on opera. O que de la mateixa manera que tota decisió econòmica té un impacte social, tota proposta social té un cost econòmic.

Per això és important que el Consell de Cambres hagi llançat la iniciativa Respon.cat, orientada a promoure la responsabilitat social de les empreses (RSE). Però convé anar a pams. Perquè a Catalunya encara predomina una visió reduccionista de la RSE. Encara s’associa a la idea que les empreses facin bones obres, donin diners o retornin no-sé-què a la societat. Encara associem RSE a acció social o filantropia, cosa que agrada molt a tota mena d’institucions públiques i socials que esperen que en nom de la RSE les empreses els financin les seves activitats. Això no queda exclòs, esclar, però no és el nucli de la RSE. La RSE no pregunta a l’empresa com i en què es gasta els diners que guanya, sinó com els guanya. Li pregunta pels impactes de la seva activitat, tots els impactes. Impactes que considerin els afectats per les seves decisions. I sense contraposar la S a la viabilitat econòmica de l’empresa, perquè això seria un disbarat suïcida. Perquè quan parlem de RSE encara hi ha molta gent que pensa més en la S que en la R i la E. Del que estem parlant no és d’algunes activitats o pràctiques empresarials, sinó del model d’empresa i de l’estratègia empresarial. En definitiva: no es tracta de tenir una estratègia de RSE, sinó de tenir la RSE inserida en l’estratègia. Altrament dit: parlar de RSE és parlar de quin és el model de competitivitat que volem per a les nostres empreses i el nostre país. No es tracta de la RSE per se sinó de configurar una competitivitat responsable i sostenible. Es tracta de com volem ser competitius. Estem parlant de bona gestió i de què entenem per bona gestió.

Això no és ideologia. És simplement que les expectatives de la societat envers les empreses han canviat, i que la gent vol saber i espera d’elles coses que abans ni volia saber ni esperava. Els estudis d’opinió ho diuen: si no es modifiquen certes maneres d’operar, les empreses poden patir una crisi de confiança i de legitimitat que afecti també la seva viabilitat. El problema en aquest punt és que a Espanya el discurs sobre la RSE s’ha bastit sobre els problemes i els riscos de les empreses cotitzades, que han fet coses molt interessants, però no són totes les empreses. La RSE fins ara és un discurs esbiaixat vers les cotitzades, que no ha entès ni les pimes ni les familiars. El darrer Eurobaròmetre, per exemple, mostra que els ciutadans espanyols desconfien de la responsabilitat de les grans empreses, però consideren molt més responsables les pimes.

Respon.cat és l’oportunitat d’impulsar un moviment de suport i desenvolupament de la RSE arrelat a Catalunya i en clau catalana. Que contribueixi a la nostra diferenciació com a país i a la de les nostres empreses. Donant suport a la millora de la qualitat de la nostra gestió empresarial i a la seva competitivitat responsable i sostenible. RSE no vol dir més legislació sinó millors empreses. Això ho han vist molt clarament els països nòrdics per als quals RSE és donar suport a la qualitat i a la internacionalització de les empreses. La responsabilitat et diferencia i la irresponsabilitat et penalitza, i no a l’irresponsable sinó a tots (ves ara a Panamà a fer negocis com a empresa espanyola després del numeret de Sacyr). Perquè la primera pregunta no és pel cost de la responsabilitat sinó pel cost de la irresponsabilitat. I aquest l’hem conegut a bastament.

Respon.cat, doncs, és una oportunitat empresarial i de país. Perquè en RSE es pot aprendre però no copiar, i per a les empreses és la possibilitat de millorar qualitativament. I perquè la RSE encara no ha estat colonitzada pels estats, i en l’escenari internacional un país que aposti per la RSE pot guanyar reconeixement i diferenciació.

stats