LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Misc 12/07/2016

Rajoy incrementa la pressió: o ell o eleccions

Els populars veuen imprescindible el suport del PSOE i marquen distàncies amb els nacionalistes

i
Ferran Casas
3 min
Rajoy  va reunir ahir  La cúpula 
 Del PP  a la seu de Génova.

MadridMariano Rajoy vol prémer l’accelerador. A la seu del PP del carrer Génova diuen que estan molt decebuts per com va anar el comitè federal del PSOE dissabte però s’aferren al fet que es va solemnitzar una contradicció que “s’haurà de resoldre”, segons el vicesecretari general del PP Fernando Martínez-Maíllo. “El PSOE diu no a Rajoy i no a noves eleccions: les dues coses no poden ser i són incompatibles”, va assenyalar ahir. O ell o eleccions. Aquesta serà la línia argumental de Rajoy en les seves reunions d’avui amb Albert Rivera i Pablo Iglesias i, sobretot, en la de demà amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez.

Rajoy voldria tenir resolta la investidura entre finals de juliols i principis d’agost. Aquests dies són claus, ja que el dia 19 es constitueix el Congrés i es tria la mesa de la cambra. A diferència del que va fer després del 20-D, el PP no està disposat a facilitar la presidència al PSOE si no hi ha un compromís d’investir Rajoy. Fernández-Maíllo recordava que ells tenen més diputats i que els toca presidir-la però concedia que l’assumpte està obert a negociació i que “ha de ser plural”. Per la seva banda, el número dos de Podem, Íñigo Errejón, pressionava els socialistes per pactar-la i arraconar el PP.

Els populars veuen en la negociació de la mesa un catalitzador de la investidura i volen, en qualsevol cas, que el PSOE s’abstingui com a mínim. “No hi ha alternativa”, proclamen, si no es volen repetir de nou les eleccions. La intenció inicial dels populars era un govern de gran coalició amb els socialistes. Rajoy ja ha assumit que aquest cop tampoc podrà ser. Està disposat a governar sense majoria sòlida però vol un aval del PSOE a la investidura que sigui l’avantsala de consensos en els grans temes perquè, tal com fan notar al PP, “seria segurament el preu a pagar per l’abstenció”. Per a la resta de la legislatura, que preveuen curta, ja accepten treballar amb la lògica d’una geometria variable amb C’s i nacionalistes i regionalistes.

Rajoy no vol donar escapatòria al PSOE i al partit insisteixen aquests dies que és necessari el concurs de Sánchez. El PSOE, per contra, vol que el PP s’entengui amb Ciutadans i acabi de completar la majoria amb el PNB o CDC. Però un sector molt ampli admet que, arribat el cas, si Rivera fa costat a Rajoy no podran seguir bloquejant la investidura.

La distància personal entre Rajoy i Ciutadans és evident, però els populars prefereixen tenir-los com a socis i els demanen que s’hi posin tan bé com amb el PSOE després del 20-D, quan van tancar un acord per intentar investir Sánchez.

El que no vol el PP és deixar la governabilitat en mans del PNB o de la nova CDC. Amb les dues formacions nacionalistes buscaran acords puntuals, sobretot en l’àmbit econòmic, en què comptar amb el PSOE, que competirà amb Podem a l’oposició, serà encara més difícil. Una altra cosa és la investidura. Maíllo va fer notar que la refundació de CDC, ara definida nítidament com a independentista, fa “incompatible” acords de legislatura o investidura. I la proximitat de les eleccions basques complica de manera extraordinària pactes amb el PNB a curt termini.

A més de Rivera, Iglesias i Sánchez, el president en funcions es veurà avui o demà amb Francesc Homs. Serà en privat, sense cobertura mediàtica i els sobiranistes ni tan sols volen que es digui si serà a la Moncloa o al Congrés.

Homs no vol publicitar la reunió

Homs no vol publicitat d’una reunió en què, entre altres coses, es tractarà un tema sensible per a ell i en mans del PP i el PSOE: tenir o no grup parlamentari al Congrés. Les altres trobades sí que es publicitaran, tal com es va fer la setmana passada amb les converses de Rajoy amb els grups canaris, ERC i el PNB.

stats