11/08/2016

Rajoy ja veu la investidura a tocar gràcies a Rivera

3 min
Rajoy ja veu la investidura a tocar gràcies a Rivera

MadridEl cel s’ha obert per a Mariano Rajoy. Fa només uns dies es resignava a una investidura “per decantació”: s’havia de produir a l’octubre, després de les eleccions basques i gallegues del 25 de setembre, i d’una guerra de nervis amb el PSOE per no sotmetre’s a la sessió plenària fins que Pedro Sánchez cedís. En 24 hores les coses han canviat. La predisposició de Ciutadans, després de posar sis condicions assumibles per al PP en matèria de corrupció per negociar el a la seva investidura, deixa Mariano Rajoy molt més a prop de continuar a la Moncloa.

Si els liberals acaben passant aquest mes d’agost de l’abstenció al ,pocs arguments quedaran al PSOE per continuar ancorat en el no. Dirigents socialistes han admès en les últimes setmanes que els serà molt difícil de justificar el “bloqueig” a un govern amb 170 vots (els 137 del PP, els 32 de C’s i previsiblement el de Coalició Canària) dels 176 necessaris, i més quan tant l’alternativa que defensa Sánchez -PSOE amb Podem i C’s- com la que promou Iglesias -PSOE, Podem i els sobiranistes- continuaran tenint possibilitats ínfimes de prosperar.

En aquest context, ahir Rajoy es va reunir una hora i mitja al Congrés amb Albert Rivera i va celebrar els “passos en la bona direcció” i la “via oberta” que, hores després, el dirigent del PP José Antonio Bermúdez de Castro definia com “la primera possibilitat real de tenir govern en set mesos”. Rajoy va voler donar màxima rellevància a les peticions de Rivera contra la corrupció i, fent-s’ho venir bé per reafirmar la importància de comptar amb el PSOE, va recordar que tenen gran transcendència perquè algunes implicaran la reforma constitucional. Precisament per això ell sol no pot donar-hi el vistiplau i és necessari que ho facin els òrgans de direcció del PP. Rajoy és partidari d’acceptar les condicions de Rivera, però va convocar un comitè executiu del partit el 17 d’agost per ratificar-les. En aquest ens hi ha, per exemple, l’exalcaldessa de València Rita Barberá, a qui amb les condicions de Rivera el PP hauria d’apartar i destituir com a senadora, ja que estarà investigada per corrupció.

Rivera encara no sap què passarà el dia 17, però ja va explicar que si obté una resposta positiva després constituirà comissions negociadores i parlarà “sense el fre de mà” sobre el i la implicació al govern. Ahir es va felicitar que el PP es prengui “seriosament” la lluita contra la corrupció i va treure importància al seu antic veto a Rajoy afirmant que assumir el compromís era bona “porta d’entrada”. També va passar per alt que el PP fos un partit imputat. “Parlem de càrrecs públics i persones, no de partits. Però precisament perquè no ens en refiem demanem una comissió d’investigació”.

Segona fase negociadora

Després, va dir, vindrà negociar altres assumptes com la fiscalitat o la supressió de les diputacions. Rivera espera que el dia 17 la direcció del PP accepti les seves condicions i, de pas, fixi la data del debat d’investidura, un pas que també va convertir en condició. En ser preguntat sobre això Rajoy va ser calculadament ambigu en roda de premsa al Congrés: “En cas que el PSOE continuï dient que no ja veurem quan fem la investidura. En tot cas l’alternativa al no de Sánchez són les terceres eleccions”, va advertir. Rajoy va indicar que ell està en una posició “constructiva” per arribar a un acord “perquè és el que vol la gent”.

Sánchez intenta frenar el debat intern

Pedro Sánchez continua desaparegut. Només uns tuits recordant que “ no és no ” i que per fer la comissió d’investigació del cas Bárcenas que vol Rivera n’hi ha prou amb que ho demanin C’s i el PSOE. Però la fractura al PSOE és evident. Mentre el nucli dur del secretari general es prepara per resistir la pressió quan Rivera doni el , els partidaris de l’abstenció es mouen. El portaveu al Senat Óscar López insistia ahir que votaran no però admetia que tampoc promouran “una alternativa”. Per contra l’expresident Felipe González va marcar el dia amb unes declaracions a El País, molt influent en cercles socialistes i obertament partidari de que governi Rajoy, en què deia que Rivera feia “el primer pas de responsabilitat des de les eleccions”. El PSOE haurà d’afrontar un complex debat intern amb moltes pressions. Podem el pressionarà perquè no s’abstingui però ja es prepara per reclamar el liderat de l’oposició quan el PSOE ho faci. I no s’està de criticar C’s per donar el govern “al partit més corrupte de la democràcia”.

stats