Misc 04/04/2014

RBA dóna per inaugurat el mes literari de Sant Jordi

El sector del llibre es conjura per girar full a la crisi de vendes

i
Marina Espasa
2 min

BarcelonaDesprés de l’aiguat brutal de mitja tarda, el vespre ha quedat tenyit de taronja: el cel i la il·luminació de la sala noble de l’edifici de la plaça de les Glòries que, des de fa un parell d’anys, RBA llueix com a seu de les seves festes. La més multitudinària, la del premi de novel·la negra de començaments de setembre, veritable rentrée de la temporada literària i, després d’un parèntesi de dos anys, també la festa de Sant Jordi, que, vista la data en què se celebra, tan a començaments d’abril, té vocació de convertir-se en el tret de sortida d’un mes farcit de festes i actes. El temps obliga a tancar l’accés a la magnífica terrassa, però la sala és prou àmplia per enquibir el sector: escriptors, editors, llibreters, agents literaris i autors beuen xampany francès i degusten un sopar que està al nivell d’anteriors convocatòries. Cal no deixar passar els daus de rocafort.

Per trencar el gel i oferir la benvinguda, Pere Matesanz, director general de RBA Llibres, dirigeix unes paraules que volen ser una demostració d’optimisme: hi ha motius per pensar que el pitjor de la crisi ja ha passat, i cal afrontar el futur amb forces renovades. L’editora Maia Conesa, de Cercle de Lectors, hi està d’acord: “Ja n’hi ha prou de pessimisme. Hi ha motius per pensar que les coses començaran a canviar aviat. Ahir mateix, sense anar més lluny, vaig visitar el local d’una llibreria que està a punt d’obrir les portes. Això és un senyal d’optimisme, no?” Es refereix a la Llibreria Calders, que treballa contra rellotge per inaugurar abans de Sant Jordi al barri de Sant Antoni, precisament al passatge Pere Calders.

El mateix opina la Núria Iceta, que arrossega una afonia feliç: ahir es van celebrar els 400 números de la revista L’Avenç, i molts dels convidats a l’acte que es va celebrar al Born Centre Cultural van acabar el vespre traient el cap a la Calders, en una prèvia empetitida de la trobada d’avui: alguns editors del grup Llegir en Català (Periscopi, Meteora, Raig Verd) també repeteixen festa.

Arriben llibreters: sospitosos habituals i barcelonins com el Lluís Morral de Laie i el Paco Camarasa de Negra i Criminal, però també la Fe Fernández, de l’Espolsada, la llibreria de les Franqueses del Vallès, o llibreters de Granollers, Mollet i Girona. Guillem d’Efak, el flamant hereu de Carme Balcells, sembla molt tranquil davant del seu primer Sant Jordi amb càrrec. Arriben escriptors: l’Ada Castells, el Daniel Vázquez Sallés, el Joan-Lluís Lluís (vingut des de la Perpinyà salvada in extremis de les urpes de l’extrema dreta), l’assagista i biògraf Jordi Amat, l’escriptora de novel·la negra Teresa Solana, l’Antoni Vives, que està molt content perquè la seva tercera novel·la, El paradís inassolible, ja ha arribat a la segona edició. Com ho compatibilitza amb l’exigent feina de regidor d’Urbanisme i tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona? “Qüestió d’organització -assegura-. Sóc molt disciplinat”. Disciplina i optimisme, ¿les claus per a un Sant Jordi d’èxit?

stats