PINTURA
Misc 19/12/2019

El realisme dels alienígenes

La Fortalesa de Sant Julià de Ramis mostra l’obra de Llimós dedicada als extraterrestres

2 min
La nau (01) i els alienígenes (02) que apareixen a la mostra de Robert Llimós.

GironaA la platja de Fortaleza, al Brasil, el pintor i escultor Robert Llimós va viure fa deu anys una experiència, afirma, que va donar un tomb radical a la seva vida i a la seva trajectòria artística: l’avistament d’una nau espacial i uns personatges alienígenes que des d’aleshores l’artista s’ha dedicat a representar de manera exclusiva i gairebé obsessiva en tots els quadres i en totes les escultures que ha creat des d’aleshores. Una selecció d’aquesta obra, realitzada al llarg de l’última dècada, s’exhibeix fins al dia 12 de gener a la sala d’exposicions de l’antiga fortificació militar de Sant Julià de Ramis, recuperada com a espai cultural i gastronòmic amb el nom de La Fortalesa, curiosa coincidència amb el nom del lloc on l’artista va experimentar la insòlita visió.

Dos enigmàtics personatges, amb un coll llarguíssim, ulls enormes i pell d’escates, apareixen repetidament en la quinzena d’escultures en bronze i terracota que s’exposen a La Fortalesa, i també en les diverses pintures de la mostra, la majoria de gran format, on predomina el groc intens i el blau de la nau espacial on viatgen els alienígenes. Titulada Univers Llimós. Avistament 10 anys, és una de les poques exposicions que Llimós ha pogut fer sobre la temàtica que monopolitza la seva obra des d’aquell juny del 2009 que li va canviar la vida. “Hi ha interès a ocultar el món dels extraterrestres, des de l’Església a l’exèrcit... però existeixen. A mi se’m van aparèixer aquests personatges perquè volien que els representés a la meva obra artística”, explica Llimós, que assegura que els pinta i esculpeix tal com diu que els va veure, tal com li van quedar gravats a la memòria, i que els recrea fent ús d’un realisme que com a artista no l’havia temptat mai fins que va topar amb aquesta insòlita visió.

La picada d’ullet de ‘Mirastels’

Tot i que alguns crítics d’art han apuntat que l’avistament va tenir a veure amb la mort del seu fill, Llimós assegura que no hi ha cap relació entre un fet i l’altre, sinó que ho relaciona amb la creació de la seva famosa escultura Mirastels, feta en fibra de vidre i de color blanc intens, que representa una figura humana mirant en direcció al cel, i que està actualment instal·lada surant al mar al port de Barcelona.

Ara n’hi ha una rèplica de gran format a La Fortalesa de Sant Julià de Ramis. “El fet que se m’apareguessin els alienígenes podria ser una resposta a aquella picada d’ullet que feia jo amb aquella escultura mirant cap al cel, com buscant alguna cosa nova que els homes som incapaços de veure”, explica l’artista, que assegura que segueix treballant incansablement en el seu estudi de Ciutat Vella, a Barcelona, per recrear artísticament una realitat no humana que ell està convençut que existeix.

stats