15/09/2020

Qui pot fer rebaixes fiscals?

1 min

La resposta és simple: qui se les pot pagar. I qui se les pot pagar? a) Qui recapta prou per considerar ateses les seves obligacions de proveir serveis a la seva ciutadania; b) qui compta amb la cobertura que li dona una altra administració; o c) qui es pot endeutar esperant que la rebaixa doni els seus fruits d’increment d’activitat i, posteriorment, de més ingressos fiscals. Tot això són respostes limitades al pressupost d’ingressos i despeses.

També pot ser que la pregunta no tingui una resposta econòmica, sinó política. Pot fer rebaixes fiscals qui espera guanyar eleccions amb les rebaixes, o anunciant-les. Aleshores l’essencial és donar el missatge de qui hi sortirà guanyant. Com ens mostren les dades, la fiscalitat més baixa de la Comunitat de Madrid és especialment atractiva per als sous més alts. Però no hi ha tanta gent amb sous molt alts. Tot i que podria ser que el missatge es dirigís a qui té sous alts dins i fora de Madrid i sigui sensible a desplaçar-hi el seu domicili fiscal i, també, el seu empadronament.

Aquest és un mecanisme potent que juga amb la complicitat dels governs centrals des de fa temps i que està buidant totes les altres comunitats de grans contribuents per IRPF. És una raó de diners i de poder.

stats