CRÒNICA
Misc 27/05/2018

Com es reinsereix un raper? Convertint-lo en cantant melòdic

Marató d’humor en suport a Valtonyc a La Llama Store

i
Jordi Nopca
2 min
A La Llama Store hi havia, entre d’altres, els humoristes Kike García i Tomàs Fuentes, i el director d’El Jueves, Guillem Martínez.

Barcelona“Hi ha menys Borbons que linxs ibèrics, però els primers no es deixen atropellar”, deia ahir el guionista Tomàs Fuentes a La Llama Store, que des que va obrir les portes a finals de novembre del 2017 s’ha convertit en “la primera botiga especialitzada en humor del món”. Kike García, codirector d’El Mundo Today i un dels propietaris de la botiga, seia al seu costat i conduïa la sessió de suport a Valtonyc A la presó tots. “Atenció -va advertir al públic que omplia l’establiment-: estem a punt de començar a delinquir”.

L’acte subversiu va consistir a comentar fragments de cançons i alguns dels passatges més hilarants de la sentència judicial que condemna a tres anys i mig de presó el raper mallorquí . Dijous passat Valtonyc havia d’entrar a la presó acusat d’“enaltiment del terrorisme”, “humiliació a les víctimes” i “calúmnies i injúries greus al rei”. “Com sabeu, Valtonyc ha desaparegut -va dir García-. Fugir a Bèlgica i a Berlín s’ha convertit en una espècie de repte viral”. El desafiament de la vetllada va arrencar amb una lectura de fake news amb titulars com “Un humorista demana una hipoteca per poder explicar un acudit”, “Carrero Blanco serà la nova imatge de Vueling” o “La reina Sofía reapareix cremant les seves fotos de boda amb el rei Joan Carles”. Va haver-hi uns minuts per comentar amb Guillermo Martínez-Vela, director d’ El Jueves, el tuit que el portarà a judici, juntament amb el subdirector de la revista, Joan Ferrús: “La contínua presència d’antidisturbis acaba amb les reserves de cocaïna de Catalunya”. “Vam fer aquest acudit arran de la brutalitat policial i l’alta repressió de principis d’octubre de l’any passat -va dir-. El compte oficial de la policia fins i tot ens va retuitejar. Un procés com aquest està pensat per atemorir-nos i perquè ens autocensurem d’ara endavant”.

El cas de Valtonyc és un dels qüestionaments més directes a la llibertat d’expressió dels últims mesos, juntament amb la sentència a Pablo Hasél o la persecució dels titellaires madrilenys, acusats d’enaltir ETA. “El Tribunal Suprem no té jurisprudència en l’univers de la rima”, va dir Fuentes, i el tuitaire Amadeu Brugués va respondre: “Us imagineu un MC Llarena?”. L’equip d’humoristes que anaven desfilant pels micros de La Llama Store -gravaven un podcast que es podrà escoltar a El Mundo Today- va glossar també fragments de les lletres que haurien portat a la presó Valtonyc. “« Haremos que Urdangarin trabaje en el Burger King » és realment una frase perillosa -va dir Brugués-. Potser hauria sigut encara més bèstia dir: “« Haremos que Urdangarin trabaje» ”. “A mi, una de les frases que em crida més l’atenció és « El fascismo se cura muriendo »”, va admetre Oye Sherman. “Quan van matar Hitler es va acabar el nazisme -va reblar Fuentes-. Quan va morir Franco, en canvi, la cosa va continuar”. Durant la sessió, que es va allargar fins a les dues hores, es van preguntar diverses vegades com es pot reinserir socialment un raper. I la resposta més enginyosa la va donar Tomàs Fuentes: “Convertint-lo en cantant melòdic”.

stats