Misc 20/11/2015

Els 'homes de negre' arriben a la Generalitat

i
àlex Font Manté
1 min
El ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, va respondre a les crítiques dels diputats del PSOE defensant la gestió de la Generalitat i del seu president, Alberto Fabra.

Cap d'EconomiaL'any 2012, setmanes després que Catalunya demanés a l'Estat el rescat per evitar la fallida, Andreu Mas-Colell va assegurar que a Catalunya "no hi haurà 'homes de negre' de Montoro". Els 'homes de negre' era el nom que s'havia donat als inspectors que la 'troica' enviava als països europeus rescatats. Segons el conseller d'Economia, "la presència d'interventors del ministre d'Hisenda provocaria una oposició molt forta del poble català". Durant els últims tres anys, això ha estat així: l'Estat ha proveït de liquiditat la Generalitat a canvi d'una supervisió 'light'. Tant Catalunya com altres comunitats rescatades han incomplert reiteradament els límits de dèficit i els diners del FLA han seguit arribant. Cap 'home de negre' va entrar a la Generalitat.

Això deixarà de ser així amb efectes immediats. Les noves condicions que l'Estat ha fixat a Catalunya (i a cap altra comunitat) equivalen a enviar els 'homes de negre', però en una versió 2.0. La Generalitat estarà obligada a enviar de forma constant i telemàtica la informació de despeses que es realitzen i factures que es reben. Si no compleix, els diners del FLA no arribaran. Dit d'una altra manera: en comptes de fer-los entrar als despatxos de la conselleria d'Economia per accedir als ordinadors, els 'homes de negre' supervisaran la informació còmodament instal·lats des del ministeri d'Hisenda. No hi haurà fotos d'interventors de Montoro entrant a la Generalitat. Però la conseqüència serà la mateixa: la fi de l'autonomia financera, un principi recollit a l'article 156 de la Constitució espanyola.

stats