Coronavirus

La residència de Tremp va ser un "descontrol total" durant el brot de covid

Declaren els primers testimonis en la causa penal contra dues extreballadores per homicidi imprudent en el centre

ARA
4 min
Residència Fiella de Tremp en una imatge d'arxiu

Barcelona"Descontrol total". Així haurien descrit els testimonis d'aquest dijous al jutjat de Tremp la situació que es van trobar a la residència Fiella, on van morir 64 residents per covid el novembre del 2020. Ho ha explicat l'advocat que representa una de les famílies afectades, Xavier Prats, que ha assenyalat que si la Generalitat no hagués actuat s'haurien produït més brots.

Avui han arrencat les primeres declaracions de testimonis en fase d'instrucció amb els dos mossos d'esquadra que van fer-se càrrec de la investigació, la que era en aquells moments gerent de Salut a Lleida i l'Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, i la directora que es va encarregar de la residència quan Salut la va intervenir, Elena Badia. La causa judicial és la primera que arriba als jutjats a Catalunya per les morts del covid i s'ha obert contra l'exdirectora i exresponsable higienicosanitària del centre per suposats delictes contra la seguretat dels treballadors i per homicidi imprudent i tracte degradant amb els residents. El jutjat encara no ha cridat a declarar cap de les dues imputades.

Prats ha explicat que els mossos han ratificat el seu atestat, en què es recull que no es va seguir cap pla de contenció per fer front a la pandèmia. Segons els mossos, ha afegit, durant els dies de més contagis per covid al centre, els dies 26, 27 i 28 de novembre del 2020, des de la residència no es va entrar cap dada als programes específics habilitats pel departaments de Salut i el de Treball per dur un control dels contagis, segons informa l'ACN.

La residència tampoc va oferir cap formació als treballadors, tot i que una d'elles, infermera també del CAP, es va oferir a fer formació sobre els equips de protecció individual (EPI). "Li van dir que no calia", ha dit el lletrat als periodistes que esperaven a l'exterior dels jutjats. Fins i tot, ha afegit, hi havia persones de l'equip de neteja treballant de gericultors, sense tenir cap mena de formació. "Tot això va provocar la tragèdia", conclou Prats.

Farreny ha fet unes declaracions públiques molt breus en què no ha volgut detallar quines han sigut ni les preguntes que li han fet ni les respostes que ha donat per "respecte" al procediment. Sí que ha confirmat que es remet al que va explicar el desembre del 2020 en roda de premsa, quan va fer referència a una situació "descontrolada", ja que no s'havien aïllat els contagiats ni els treballadors feien ús d'EPIs, entre d'altres. Segons Prats, Farreny ha declarat que Salut va intervenir la residència a causa de l'elevat nombre de casos de covid que hi havia i que quan van entrar van trobar que no hi havia cap llista de personal ni de residents actualitzada i que els va costar molt trobar el pla de contingència.

Situació "incontrolable", segons la defensa

L'advocat de la directora de la residència en el moment dels fets, Luís Salas, ha destacat que les persones que han declarat han explicat "manifestacions de tercers". En aquest sentit, diu que caldrà escoltar les persones que van viure la situació directament i nega descontrol per part de les investigades. "Va ser una situació excepcional, totalment incontrolable", i defensa la innocència de la seva representada.

El jutjat de Tremp va obrir el 9 de febrer dos procediments en relació amb la gestió del brot de covid-19 que va afectar la residència Fiella de Tremp el novembre del 2020, arran de la denúncia presentada per la Fiscalia de Lleida el 3 de febrer. El brot va provocar la mort de 64 dels 142 residents del centre i, segons la denúncia de la Fiscalia de Lleida, aquelles setmanes hi va haver deixadesa en l'atenció als residents, falta de mesures per frenar el virus, descoordinació i una manca d'assistència sanitària real.

D'entre les moltes irregularitats descrites per la Fiscalia, destaquen que es va privar els usuaris d'una correcta assistència mèdica i que tampoc hi va haver cap mena de coordinació amb els centres mèdics més pròxims. Va passar, per exemple, que no es van servir sopars als residents fins passada la mitjanit, i també s'apunta que aquells dies molts van passar fred, gana i set, recull la denúncia.

Una altra de les incongruències citades fa referència a la descoordinació. Era tan gran, segons la Fiscalia, que fins i tot hi havia quadres de registre de temperatura o de subministrament de medicació a usuaris que feia dies que eren morts.

La gestió dels morts per covid-19 va ser caòtica, segons la denúncia, fins al punt que familiars dels residents van passar dies sense tenir cap notícia de la situació. Alguns van ser informats que es trobaven en bon estat de salut quan ja havien mort i a d'altres no se'ls avisava que el seu familiar havia mort. No hi havia un protocol de defunció, i això va provocar que alguns familiars s'assabentessin de la mort dels seus parents per la funerària o per altres coneguts del municipi o voluntaris de la residència. D'altres fins i tot van haver d'anar al centre i buscar els seus familiars entre les habitacions on hi havia morts, i alguns es van veure obligats a recuperar els cadàvers pels seus "propis mitjans", assegura la denúncia.

stats