11/11/2019

La dreta: declivi, radicalització i sucursalització

2 min
La dreta: declivi, radicalització  i sucursalització

HistoriadorLa tendència del bloc de dreta (Cs, PP i Vox) a Catalunya contradiu la que impera a l’Estat en conèixer un declivi des dels comicis del 2016, però es radicalitza i perd autonomia amb la implosió de Cs. Vegem-ho.

Un declivi lent

Constatem la seva davallada en el seu resultat global des dels comicis del 2011, previs a l’esclat independentista. Aleshores el vot total al PP i UPyD (Cs no va concórrer) va ser el 21,8% (11 escons). Als del 2015 (ara també amb Cs i Vox) va assolir el 24,3% (10 escons), xifra que va perdurar als del 2016 (24,2%, 11 escons), i va patir una caiguda el 28-A (20,8%, 7 escons) que el 10-N ha rubricat (19,3%, 6 escons). En suma, els discursos més intransigents davant qualsevol tracte amb l’independentisme tenen aquí un resultat discret i dibuixen un espai polític més flexible.

Vox radicalitza el bloc

Tanmateix, en el si d’aquest bloc guanya protagonisme Vox, que el 28-A va assolir un escó (3,6%) que ara duplica (6,3%). Aquest partit modula un nacionalisme essencialista que ha incorporat temes de la ultradreta europea (com la crítica a la UE o la denúncia de la “invasió migratòria”). És un actor emergent potencialment molt disruptiu, atès que vol esmenar substancialment la Carta Magna (tot i ser “constitucionalista”) i ha estat capaç de marcar l’agenda del conjunt de la dreta i condicionar els temes de debat públic. Si perdura, pot transformar la política espanyola de manera irreversible.

S’afirma la “sucursalització”

La implosió espectacular de Cs, que a Catalunya passa de 5 a 2 escons, suposa un altre canvi: la pèrdua d’autonomia substancial d’aquest bloc. Cs tenia les seves arrels a Catalunya i havia aconseguit esdevenir un “partit frontissa” d’àmbit estatal capaç de governar amb el PP i el PSOE. La seva crisi fa que s’afirmi la “sucursalització” d’aquest àmbit, en dependre el PP i Vox orgànicament de les direccions estatals, cosa visible en el fet que la candidata barcelonina dels populars viu a Madrid, mentre Vox considera que s’ha d’uniformitzar l’Estat. Alhora, la davallada de Cs gairebé assegura la presència de Vox al Parlament els pròxims comicis catalans.

stats