L’ALTRA MIRADA
Misc 25/10/2019

Amb el rumb marcat, però sense saber el destí

Un grup d'excursionistes i un altre de ciclistes parteixen de llocs diferents amb l'objectiu de trobar-se

i
Albert Nadal
3 min
Amb el rumb marcat, però sense saber el destí

Barcelona“Quan soc a la muntanya em sento lliure. És un lloc on acostumo a coincidir amb gent oberta, que t’acull i que et fa sentir bé. Així és com ho he viscut sempre i ara ho intento transmetre als grups que acompanyo. Relativitzar els inconvenients, ja sigui el cansament o el mal temps… i aprendre a respectar la natura, que ens dona l’aire que necessitem per respirar”. D’aquesta manera resumeix Anna Fonoyet, guia de muntanya, el que suposa per a ella posar-se les botes i sortir a fer llargues caminades. L’Anna ha sigut l’encarregada de guiar un grup de nou excursionistes que van caminar entre el 15 i el 20 d’octubre des de Sant Joan Lohitzune, al País Basc francès, fins a un destí final desconegut. Durant els mateixos dies i sortint des de Cadaqués, en aquest cas en bicicleta, 10 participants més, encapçalats per l’exciclista professional Melcior Mauri i amb membres com el ciclista francès Sylvain Chavanel o el professional del bicitrial Pol Tarrés, van començar a pedalejar per coincidir al final en el mateix punt desconegut amb el grup que guiava l’Anna.

L’activitat ha sigut idea de l’empresa catalana de fabricació de dispositius GPS i de programari de navegació TwoNav per provar, promocionar i donar a conèixer dos dels seus nous navegadors, els primers de producció “100% catalana i col·laborant amb empreses de proximitat” que han fabricat, segons exposa el director general de l’empresa, Santi Twose. Els seus mercats principals són l’espanyol i el francès, per això van idear aquesta activitat amb l’afegitó “del repte que suposava travessar els Pirineus”.

L'equip ciclista

En total, el grup ciclista ha recorregut 700 quilòmetres (amb un desnivell acumulat de 12.900 metres) i el grup senderista 150 km (amb un desnivell acumulat de 6.600 m) per acabar descobrint que el punt de trobada final on els van dur els seus navegadors era la petita població navarresa d’Izaba.

Vessant solidari: Save a Forest

L’activitat organitzada per TwoNav -i que va poder ser seguida online a temps real- també té un rerefons solidari: per cada quilòmetre recorregut per cadascun dels equips s’ha fet una donació d’un euro a la plataforma Save a Forest, una iniciativa de l’aventurer català Albert Bosch per preservar els boscos d’alt valor ecològic. Santi Twose defineix el donatiu com una mostra de “compromís amb el medi ambient” i de col·laboració amb entitats de proximitat: “Estem seguint la línia que hem volgut prendre els últims anys a la nostra empresa, traslladant tota la nostra producció a Catalunya [abans adquirien l’electrònica dels seus dispositius a la Xina] i col·laborant amb empreses i entitats del territori”.

Melcior Mauri, ambaixador de la marca i campió de la Vuelta el 1991, ha disfrutat amb l’activitat, malgrat que admet, amb bon humor, que “ha sigut una mica dura”: “Ens hi posàvem d’hora al matí i no paràvem fins que es feia fosc fosc, fent tirades llargues. En destaco la camaraderia i el canvi de paisatges a mesura que ens vam anar endinsant en els Pirineus”. El líder del grup ciclista destaca com a “molt positiu” el vessant solidari d’aquest acte promocional. Per a Anna Fonoyet, de fet, ha sigut “fonamental”, i dels sis dies de llargues caminades en destaca les sensacions viscudes: “Quan t’endinses en la muntanya i deixes el pla, veus tot el que has anat deixant enrere i és molt maco”. Les excursions i el senderisme han format part de la seva vida des de ben petita. Primer amb la família, després amb el centre excursionista de Canovelles i, des de fa gairebé 5 anys, com a guia a Rutes Pirineus. Tot i la duresa, tant des del grup senderista com des del ciclista, la majoria dels participants han volgut posar en valor les vivències i l’esperit d’equip durant l’expedició.

stats