22/05/2018

Racismes i enamoraments

2 min

EscriptorA Catalunya es troba en actiu un líder polític que, segons el Consell d'Europa, és racista i xenòfob. No es diu Quim Torra, sinó Xavier García Albiol. No és president de la Generalitat, afortunadament, però ha estat candidat a aquest càrrec dues vegades, com a cap de la llista electoral del PP català. Subratllem que qui el cataloga de racista i xenòfob no és cap polític rival ni cap periodista servil als seus amos, sinó la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància, en un informe presentat a finals del febrer passat, fa tot just dos mesos i mig. L'acusació es fonamenta en les reiterades declaracions en què el president del PP de Catalunya ha equiparat els musulmans amb el terrorisme i els gitanos romanesos amb la delinqüència, fins al punt de convertir-los en el motiu principal d'una infumable campanya electoral amb l'eslògan "Netegem Badalona". Recentment hi ha tornat, amb motiu de la polèmica sobre la segona mesquita de Badalona, una ciutat que guarda un desagradable record dels anys que Albiol en va ser batlle. Tanmateix, d'ençà de la publicació de l'informe, no s'ha sentit ni una sola veu a Espanya, i molt poques a Catalunya, que recordi que Albiol és racista i xenòfob. I supremacista, per descomptat. Ningú ha exigit la seva retirada ignominiosa de la política ni li ha negat l'aptitud per poder presidir la Generalitat de Catalunya si hagués obtingut la majoria en lloc dels quatre diputats rascats que ara té. Ningú ha dit ni piu sobre el racisme de Xavier García Albiol, per bé que Europa l'hagi assenyalat de manera més que destacada.

Mentre Zapatero exerceix d''aprovechategui' per Veneçuela, Pedro Sánchez proposa una reforma (l'enèsima en pocs dies), en aquest cas del projecte de llei d'igualtat en el tracte i no discriminació, per perseguir específicament el racisme... del president Torra. Quan se li demana un exemple d'actuació racista que justifiqui la mesura, Sánchez titubeja penosament i acaba esmentant la proposta de limitar als immigrants l'accés a la sanitat pública, una proposta que en el seu moment va fer... el PP, i a la qual la majoria republicana i independentista del Parlament de Catalunya es va oposar rotundament. Un socialista tan històric i tan poc sospitós d'afinitats amb l'independentisme com l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va censurar dilluns, en una entrevista al 'Més 3/24', que Sánchez titlli Torra de racista, cosa que fa cada vegada que obre la boca.

Tot i que de racisme, a Espanya, n'hi ha relativament poc, perquè els odis xenòfobs es concentren en un enemic intern anomenat 'els catalans'. Potser per això algú altre encara menys suspecte de simpaties independentistes com la presidenta del Banco Santander, Ana Botín, ha afirmat que cal “tornar a fer que els catalans s'enamorin del projecte espanyol”. Si la traducció és que la propietària del banc més important d'Espanya ordena als partits del 155 que deixin la confrontació i s'obrin al diàleg, benvingut sigui. Ara bé, res no fa pensar que algú l'estigui escoltant.

stats