OBSERVATORI
Misc 03/06/2018

El sector de l’ametlla morirà d’èxit?

i
Jaume Abellana Puyol
2 min

L’ametller és un arbre fruiter de zones càlides que tolera molt bé la sequera però molt malament les gelades, i per això només els països amb clima mediterrani en poden cultivar, una barrera d’entrada que cal tenir en compte. Com a avantatge, aquest cultiu entra en producció al tercer any i al cinquè ja tens beneficis. Abans a Espanya el cultiu de l’ametller que hi havia era en extensiu i de secà; ara es posen varietats molt productives, en finques amb reg i amb marcs de plantació -distància entre els arbres- molt inferiors. Destaquen les varietats de l’IRTA català, el CITA aragonès i algunes d’americanes de closca tova. Un consell, no sigueu els primers en res.

Pel que fa a la producció mundial, el màxim productor d’ametlles és els Estats Units, amb més de dos milions de tones concentrades a l’estat de Califòrnia. El tercer en producció és Espanya, després d’Austràlia, tot i que en superfície plantada d’ametllers i en consum per habitant sí que som els primers. A Califòrnia hi vaig ser al febrer i vaig visitar un productor i la Universitat de Califòrnia a Davis. La universitat em va semblar espectacular per la gran quantitat d’estudis que genera. També vaig gaudir de la floració artificial més gran del món -la majoria d’apicultors del país van a Califòrnia, on cobren bastant perquè les abelles pol·linitzin els ametllers-. Em va cridar l’atenció l’obsessió del propietari per l’aigua i per la neu que hi havia a Sierra Nevada, de la qual depenen totalment.

Donant resposta al títol, el sector de l’ametlla a Espanya està experimentant un creixement del 32% en els últims cinc anys, un augment important i justificat. M’explico: d’una banda, a Califòrnia es produeixen el 70% de les ametlles de tot el món, però els costos de la terra, de la pol·linització i dels fertilitzants són més alts. Aquí hi ha explotacions que guanyen diners quan l’ametlla va a només 2 euros el quilo, mentre que allà necessiten que el preu sigui de 4 dòlars de mitjana. De l’altra, el consum d’ametlles al món augmenta. En països com la Xina i l’Índia el consum ha augmentat un 200% en els últims 12 anys. També les begudes vegetals en fan augmentar la demanda -tot i que només portin un 4% d’ametlla de mitjana-, ja que cada dia ocupen les neveres de més cases.

stats