21/06/2019

El temps del desconcert

2 min

Aquests dies la dosi de ficció m’arriba a través de la novel·la 'Queda’t amb mi', d’Ayòbámi Adébáyò i de la sèrie de Netflix 'Tales of the city'. El contrast és a la vegada sagnant i il·luminador.

'Queda’t amb mi' narra la història d’un jove matrimoni a la Nigèria dels anys vuitanta, Yejide i Akin. Dos joves enamorats que desitgen ser una parella monògama en una societat poligàmica. Els problemes arriben quan, després de quatre anys, Yejide no han aconseguit tenir fills. La família i la societat, que consideren aquest fet una autèntica desgràcia, empenyen el jove Akin a casar-se amb una segona esposa. La desesperació farà que Yejide acabi tenint un embaràs psicològic i hagi de seguir tractament psiquiàtric.

“Abans de casar-me, creia que l’amor ho podia tot. Aviat vaig aprendre que no podia suportar el pes de quatre anys sense fills. Si la càrrega és massa feixuga i s’eternitza, fins i tot l’amor es torça, s’esquerda i corre el perill de trencar-se, i de vegades acaba sent així. Però, fins i tot quan es fa miques als teus peus, no vol dir que ja no sigui amor”.

Quan deixava el llibre, me n’anava a la ciutat de San Francisco, la més moderna i alliberada del món avançat. Allà coneixia les frustracions, les alegries i el desconcert d’una comunitat LGTBI. Com se sent una noia lesbiana després que la seva enamorada hagi decidit canviar-se de sexe? Ella, que li ha donat suport perquè l’estima, enyora la companya que tenia, enyora ser lesbiana. I mentrestant, el seu nou company comença a sentir-se atret per homes. S’estimen, però la relació de parella trontolla i finalment s’acaba.

A la Yejide de 'Queda’t amb mi' li diuen: “Digue’m, Yejide, ¿has vist mai Déu a la sala de parts? Són les dones les que fabriquen fills, i si tu no pots, ets un home i prou. Ningú no t’hauria de considerar una dona”.

Aquests són els temps que ens ha tocat viure, els temps del desconcert. A Nigèria i a San Francisco, a Catalunya i a tot arreu. Els éssers humans provant de fer front a les pèrdues i les frustracions que comporta ser viu i voler ser lliure. Voler ser mare, voler canviar de sexe, qüestionar-se l’orientació sexual, posar en dubte si l’amor ho pot tot. I si, després que es trenqui, encara és amor.

stats