16/11/2020

Sobretot vosaltres, mossos...

2 min

Durant el judici del 17-A, hem vist el vídeo d’aquests nois —en parlàvem l’altre dia— que es van gravar fabricant explosius. Parlen d’Al·là, i de les promeses del paradís, però els riures despreocupats, el to que fan servir, no et fan pensar en algú que es disposa a morir. En un moment donat, un dels nois, sense deixar el to divertit, mai amenaçador, diu: “Os vais a arrepentir de haber nacido”. I tot seguit es passa al català per afegir: “Sobretot vosaltres, mossos d’esquadra. Us esteu cardant en un... berenjenal”.

Els Mossos d’Esquadra són la policia autonòmica de Catalunya. Són els que tenen les competències per lluitar contra el jihadisme. Quan passen aquests fets desgraciats, els del 17-A, venim d’uns altres fets, gravíssims. Segons els Mossos, dos responsables de la Policia Nacional a Catalunya van informar una cèl·lula jihadista que ells, els Mossos, els estaven investigant i que farien detencions. L’agent infiltrat dels Mossos va presenciar l’avís. El van fer davant seu.

Ve a tomb, això, perquè em pregunto per quina raó surten els Mossos d’Esquadra al vídeo. La poca convicció, la poca seriositat de les amenaces que fan els nois, abans d’aquesta frase, contra els “infidels”, als quals Al·là ha promès, es veu, l’infern, ja resulta estranya. Però que parlin, sobretot, als Mossos d’Esquadra em resulta incomprensible, llevat que els nois hagin estat prèviament alliçonats. Quina amenaça occidental, quin pecat representen els Mossos d’Esquadra, en particular, per a Al·là que no representin els policies nacionals, presidents de govern o membres de la Interpol? ¿No ens resultaria postís veure un vídeo gravat per aquests mateixos nois, en una casa de Bilbao, dient “Sobretot vosaltres, ertzaines...”?

El que a mi em suggereixen aquestes paraules és que, amb els atemptats, el cervell de l’operació vol, sobretot, fer palesa una incompetència dels Mossos. Per què?

stats