Misc 07/02/2022

La méteo: encara és poc clar si aquesta setmana arribaran algunes pluges

Entre demà i dimecres augmentarà la humitat i apareixeran alguns núvols baixos i boires

3 min

La setmana ha començat amb temperatures més altes que les de dissabte i diumenge. Avui gairebé dues de cada tres estacions de les quals fem seguiment diari han tingut una màxima superior als 15 graus, una dada que durant el cap de setmana s'havia mantingut entre el 30 i el 40%. La mitjana de les màximes ha arribat als 14,3 graus, un valor 4,5 graus superior al que tocaria per a un dia de principis de febrer, si agafem com a referència els últims 12 anys. El dia ja ha començat amb menys fred que ahir en general. Ahir gairebé la meitat de les estacions van baixar sota zero, però avui aquesta dada s'ha quedat en el 32%. De fet, fa molts dies que no hi ha una jornada amb una temperatura mitjana inferior al que tocaria. Després d'un gener continuadament fred i amb glaçades fortes, ara hem entrat en una fase de temperatures altes o relativament altes per a l'època.

Avui la tramuntana i el mestral han bufat amb algunes ratxes fortes, sobretot al Pirineu. D'entre els cops més forts fins a les 17 h destaquen els 120 m/h de Portbou, els 95 de la Tosa d'Alp o els 82 de Das. Entre aquesta tarda i nit el vent seguirà bufant amb ganes a l'Empordà i a Menorca, però demà tendirà a desinflar-se ràpidament.

Demà el temps no canviarà gaire, però a la tarda i al vespre augmentaran els núvols baixos a la costa i en punts de la Catalunya Central. La humitat serà més alta, i això afavorirà que el cel pugui quedar mig tapat en molts punts de la meitat est. Aquests núvols i boires també hi seran dimecres al matí, però amb el pas de les hores s'aniran esqueixant.

Aquest augment de la humitat evitarà nits marcadament fredes com les últimes, però també farà que els migdies siguin una mica menys suaus que ahir o avui. Tot plegat, canvis poc notoris. Cap al final de setmana hi haurà una entrada d'aire fred més marcada. El cap de setmana que ve l'ambient serà més marcadament d'hivern que els últims dies, però el més probable és que aquesta baixada quedi compensada per una pujada més clara dels termòmetres la setmana que ve. És a dir, el fred mantindrà el to els dies vinents i fins i tot augmentarà el cap de setmana, però a llarg termini és bastant possible una nova pujada clara.

Diferència prevista entre la temperatura màxima d'avui i la de dissabte.

¿Aquesta setmana arribaran per fi algunes pluges? La resposta a aquesta pregunta encara no se sap del cert. Alguns models de previsió fan pensar que no, però d'altres mantenen la porta oberta al fet que entre divendres a última hora i dissabte el canvi de temps pugui provocar una tongada de pluges i nevades mínimament destacable, sobretot en comarques centrals i de l'est. Amb els models de previsió d'avui aquest no és l'escenari més probable, però caldrà veure cap on es decanta la balança en posteriors actualitzacions.

Probabilitat en tant per cent que dissabte arribi a ploure en algun moment del dia.

Temporal dur a Islàndia

Una borrasca atlàntica molt profunda està afectant avui Islàndia, on la situació és especialment complicada a causa del vent huracanat i la neu. En alguns punts alts i glaceres el vent ha arribat a ratxes de 250 km/h, i en zones baixes hi ha hagut ratxes de fins a 140 km/h. A la capital, Reykjavík, el vent ha arribat als 125 km/h. La situació més complicada s'ha produït durant la primera meitat del dia, però el servei meteorològic islandès encara alerta de perill a l'est de l'illa fins dimecres. Durant la nit el govern ha tallat el trànsit per carretera a bona part del país i han tancat totes les escoles. La depressió ha arribat a tenir un nucli de pressió de menys de 930 hPa, un valor molt poc habitual fins i tot a l'Atlàntic Nord per on solen circular potents borrasques.

stats