05/01/2021

Espòiler reial

2 min

Quina sort, aquest any, haver passat aquella etapa (que jo anomeno l’Etapa 2): “Si no teniu diners, per què no en demaneu als Reis?” Quina sort no haver de dir, ara, al 2021 acabat d’encetar, que són màgics però que no arriben a tot, perquè hi ha gent que no sap fer la carta, i esclar...

Hi ha una etapa –l’etapa en què els arbres parlen i els peluixos tenen nom– que el tió i els Reis són vistos amb absoluta normalitat. L’Etapa 1. Si resulta que hi ha un helicòpter que ens sobrevola per veure si fem caca a la gibrelleta i un homenet amagat dins del semàfor, un ratolí de les dents i fades als bolets, que un tronc cagui regals és normal. I que tres senyors amb estranyes barbes i estranyes sabates portin joguines, també. Un dia arriba l’Etapa 3. La de les preguntes entre sanglots. “I... llavors, si els Reis sou vosaltres... –música de pànic– el tió... el tió també?” (Slow motion.) “El tió noooo!” A la meva filla, el que li va fer pena que no fos real va ser el tió, més que no pas els Reis. Havia planejat, de gran, anar a viure amb ell i amb diversos tionets que tenia al voltant. És normal. Era molt millor que una mascota. El nostre tió era borratxo i ens trobàvem que havia obert la nevera i s’havia servit vi. Ens feia bromes. Ens robava menjar no saludable i jo m’enfadava –ni la Núria Espert m’hauria superat– i em queixava que tindria diarrea i que els torrons sortirien desfets, i que jo ja estava cansada de ser sempre la que renyava el tió, que no podia ser que jo fos la dolenta, i bla bla. Mutis i aplaudiments.

Entre l’Etapa 1 i l’Etapa 3 hi ha l’etapa difícil, que és la 2. La de la lògica enfrontada a la màgia. “Per què els Reis, en lloc de portar joguines als que se les podrien comprar, no porten joguines als que no se les poden comprar? Per què els Reis, que tant valoren els regals immaterials, no porten vacunes per a tothom i la fi de la pandèmia? Per què els Reis no parlen amb els polítics i els diuen que els independentistes catalans han de sortir de la presó? Per què, en lloc de carbó, no porten calefacció? Per què, si són màgics, necessiten una carta i no llegeixen la ment? Per què la Cavalcada que fan a Barcelona és tan rica i en canvi a la del nostre poble sempre és amb tractors? Com és que donen pa sec als camells si al zoo et diuen que no els alimentem? Els Reis no tenen parella? No és una mica cutre fer servir el sistema de les sabates per saber a qui li han de deixar el dron i el futbolí? Per què sempre fan servir el mateix paper que tenim per casa?" Sort, als de l’Etapa 2.

stats