El Suprem espanyol avala que s’exigeixi el passaport covid per entrar a bars

El tribunal avala que es pugui exigir el passaport covid per entrar a la restauració i l’oci nocturn

3 min
Botellot al parc de la Espanya Industrial en l'última nit de les festes de Sants

BarcelonaLa justícia torna a marcar les mesures de la pandèmia. El Tribunal Suprem diu sí a l’opció que es pugui exigir el passaport covid per entrar als establiments de restauració, hostaleria, oci nocturn i joc. La sala ha acceptat la petició de la Junta de Galícia, que vol que es pugui demanar el document per accedir a alguns locals o, com a alternativa, presentar una prova PCR o d’antígens negativa feta en les últimes 72 hores o demostrar que s’ha passat el virus. El criteri del Suprem difereix del que manté el Tribunal Superior de Justícia de Galícia, que havia rebutjat la mesura. L’alt tribunal, en canvi, considera que “el benefici que proporciona [...] és molt superior al sacrifici que comporta l’exigència de presentar la documentació”. La posició del Suprem estableix jurisprudència a Espanya i obre la porta a aplicar aquesta mesura a altres comunitats, com ara Catalunya.

La Generalitat ha descartat fins ara fer cap moviment per impulsar el passaport en solitari veient que els tribunals superiors tombaven les iniciatives d’algunes comunitats. El departament de Salut ha defensat que el debat i la iniciativa fos estatal i que el tema s’abordés, en tot cas, al consell interterritorial que aquest dimecres es reuneix. Però la decisió de l’alt tribunal canvia l’escenari i dona empara perquè altres comunitats segueixin l’exemple de Galícia.

Les patronals de les discoteques catalanes ja han mogut fitxa i s’agafen a aquesta sentència per tornar a obrir. Fecalon vol que s’implanti el passaport covid per autoritzar la reactivació de l’oci nocturn. Fecasarm també aposta per controlar el dret d’admissió i evitar que es repeteixi la situació del juny, quan els locals van obrir amb un pla sectorial que no incloïa cap control sobre si hi havia positius de covid. De moment la Generalitat no s’hi ha pronunciat, tot i que la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, té prevista una compareixença pública aquest dimecres al migdia per valorar la vacunació.

El secretari general de Fecasarm, Joaquim Boadas, avisa que el departament de Salut fa tard perquè fins ara no ha revisat el pla sectorial. Segons Boadas, el temps és massa just per preparar una reobertura de les discoteques amb garanties per a les Festes de la Mercè de Barcelona, motiu pel qual pronostica que seran “caòtiques”: pel consum d’alcohol al carrer i els efectes derivats dels botellons, com es va viure a les festes de Gràcia i Sants. Boadas confia que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) accepti els recursos que han presentat contra el tancament de l’oci nocturn i es pugui tornar a obrir.

La mesura “més adequada”

Fins ara els tribunals de Galícia, Andalusia, les Canàries i Cantàbria argumentaven que el certificat vulnerava la intimitat i discriminava els que no es vacunen. Però el Suprem no veu cap mesura “més adequada per salvaguardar la vida i la salut dels ciutadans en aquesta mena de locals” si no és exigir el passaport covid, tot i que adverteix que cal demanar l’autorització judicial perquè afecta els drets fonamentals. En la pràctica, les comunitats hauran de continuar portant la proposta als tribunals superiors, com passava amb el toc de queda. El canvi és que ara, amb la posició del Suprem, els tribunals superiors tenen més números d’avalar que es pugui demanar el passaport covid.

Una persona mirant el seu certificat covid al mòbil.

Segons la sentència, aquest document no vulnera el dret a la igualtat perquè “no es produeix discriminació entre aquells que estan vacunats i els que no”, ja que els que no ho volen dir tenen altres opcions com ara una prova negativa. El Suprem veu raonable que es permeti o no entrar als locals amb una mesura que evita o restringeix la propagació de la pandèmia. També creu que el dret a la intimitat no pot prevaler davant els de la vida i la protecció de la salut pública. De fet, els magistrats qualifiquen de “tènue” la manera com el certificat afecta els drets fonamentals.

Andalusia recupera l’aforament

Mentrestant, algunes comunitats autònomes comencen a anunciar la relaxació de les restriccions. Madrid aixecarà dilluns totes les limitacions horàries a la restauració i l’oci nocturn, mentre que Andalusia ha aprovat recuperar el 100% de l’aforament en teatres, cinemes i auditoris a les zones amb menys incidència de covid.

stats