Misc 04/06/2020

El Suprem, més a prop de decidir si tramita o rebutja el recurs de Torra

El ponent Colmenero demana apartar-se de la causa perquè forma part de la JEC

i
Ernesto Ekaizer
3 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, al TSJC

MadridLa sala d'admissió de la sala segona del Tribunal Suprem decidirà en les pròximes setmanes si admet a tràmit o rebutja el recurs de cassació del president Quim Torra contra la sentència que el va condemnar per desobediència amb pena d'inhabilitació.

Ahir el magistrat ponent, Miguel Colmenero, va sol·licitar ser apartat de la causa perquè forma part, des del passat 13 de febrer, de la Junta Electoral Central (JEC), l'òrgan que va comminar Torra a retirar les pancartes de "Llibertat presos polítics" del Palau de la Generalitat i que va desencadenar les denúncies de Ciutadans i Vox i la posterior sentència.

La sol·licitud de Colmenero no és ferma. Les parts han d'informar en deu dies si consideren justificada la petició abans que la sala segona es pronunciï per mitjà d'un ple.

Colmenero, segons va informar l'ARA dilluns, va ser nomenat ponent el passat 6 de febrer, dos dies després que la defensa Torra recorregués en cassació la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya del 19 de desembre del 2019.

El ponent té l'encàrrec de presentar el seu informe a la sala d'admissió, formada per ell, el president, Manuel Marchena, i la magistrada Susana Pol. Aquesta sala és la que decideix si admet a tràmit o rebutja ad limine (d'entrada) el recurs.

Colmenero, per la seva banda, va ser designat dies després vocal de la Junta Electoral Central a través d'un procés d'insaculació en el Consell General de Poder Judicial (CGPJ), segons publica el Butlletí Oficial de l'Estat del 13 de febrer.

El magistrat, doncs, ja forma part de l'òrgan que està en l'origen de la sentència condemnatòria de Torra. Va ser la JEC qui va ordenar al president retirar les pancartes durant la campanya electoral d'abril del 2019, ordre que es va negar a complir reiterades vegades. Les denúncies de Ciutadans van precedir una querella criminal per desobediència de la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Torra va ser condemnat el 19 de desembre després d'un breu judici oral.

El plantejament de Colmenero és que, encara que no va tenir res a veure amb l'inici del procés, està igualment obligat a apartar-se de la causa perquè ara forma part d'un òrgan, la JEC, que va dictar les ordres que van culminar en la sentència condemnatòria que es qüestiona en el recurs de cassació de Torra.

La primera decisió que havia d'assumir el magistrat era l'admissió o rebuig del recurs de cassació presentat per la defensa de Torra.

Encara que podria semblar que si s'accepta la seva separació de la causa aquesta es veurà retardada, en realitat és més aviat al revés.

Fonts judicials consultades per l'ARA assenyalen que els lletrats del gabinet de la sala segona han treballat sobre el recurs de cassació i que, precisament perquè l'informe ja estaria pràcticament llest, és pel que Colmenero ha plantejat ara que ha de ser apartat abans de signar la proposta.

De manera que la decisió pot estar ja perfilada a l'espera del desenllaç de l'autorecusació o abstenció. Si la sala segona accepta la posició del magistrat, es designarà un altre ponent que rebrà l'informe sobre admissió o rebuig per sotmetre'l a la sala d'admissió.

Si aquesta sala admet el recurs a tràmit, que és el més probable, hauria d'ordenar formar sala amb el ponent ja designat i altres magistrats amb la idea de resoldre sobre el fons del recurs de Torra, segons les fonts consultades, en l'últim trimestre del 2020. En cas que el recurs sigui rebutjat ad limine (d'entrada), Torra quedaria inhabilitat.

stats