Misc 30/11/2019

Teatre per entendre les mobilitzacions

La companyia Mos Maiorum presenta una obra sobre el comportament de les masses

i
Mònica Bernabé
2 min
D’esquerra a dreta, Alba Valldaura, Mariona Naudin i Ireneu Tranis, de la companyia Mos Maiorum.

BarcelonaAsseguren que la seva obra no parla ni de les protestes de Catalunya, ni de les de Xile, ni de les Hong Kong, però serveix per entendre-les totes. La companyia de teatre Mos Maiorum posa en escena al Teatre Lliure entre l’11 i el 22 de desembre un treball que va com anell al dit als temps que corren: Turba, una obra que reflexiona sobre com es comporten els éssers humans quan actuen en massa.

Els integrants de la companyia -Mariona Naudin, Ireneu Tranis i Alba Valldaura- aclareixen que no intenten ser pedagògics ni oferir al públic cap mena de tesi tancada, sinó que el seu objectiu és que els espectadors arribin a conclusions per ells mateixos a partir del que vegin i sentin al cos durant la posada en escena de l’obra. Perquè si d’una cosa no hi ha dubte és que Mos Maiorum treballa d’una manera totalment diferent de com ho fa una companyia convencional: a les seves representacions el públic no es limita a veure l’obra, sinó que hi participa activament. La posada en escena de Turba, per tant, serà gairebé un experiment sociològic.

Precisament per això Mos Maiorum ha necessitat mesos d’investigació i documentació per preparar el projecte. “Hem treballat amb el sociòleg i antropòleg Pau Carratalà -detalla Alba Valldaura-, però també amb el filòsof Gonçal Mayos, i fins i tot vam anar a entrevistar-nos amb joves que aixecaven barricades a la plaça Urquinaona durant els dies de protesta”. Tot amb l’únic objectiu d’entendre el fenomen de la turba, que, per a Mos Maiorum, és l’estat d’efervescència de la massa, és a dir, quan desenes d’individus actuen conjuntament i amb una finalitat comuna. També per aquesta raó la companyia ha demanat la col·laboració de veïns i associacions del barri on hi ha el Teatre Lliure, al districte de Sants-Montjuïc de Barcelona. “Per parlar de massa i de turba, no n’hi ha prou amb tres intèrprets. Necessitàvem molts cossos i experimentar a nivell escènic i sociològic com es comporten en grup davant diversos estímuls”, justifica Irineu Tranis, un altre membre de la companyia.

Mos Maiorum va decidir embarcar-se en aquest projecte arran del sorgiment de moviments populistes de dretes arreu del món. Van considerar que necessitaven reflexionar sobre aquest fenomen i sobretot entendre’l. El treball que posaran en escena al Teatre Lliure, però, és un work in progress. O sigui, una obra en la qual continuaran treballant a partir del feedback i de la reacció del públic durant la seva posada en escena. “Aquí és poc habitual, però en altres països, com a Alemanya, es presenten works in progress constantment, perquè permeten nodrir-te i generar en el públic una explosió de preguntes”, comenta Mariona Naudin. El que sí que sembla ja tancat a l’obra, però, és que la seva posada en escena no deixarà indiferent a ningú.

stats