FUTBOL
Misc 03/12/2019

L'aposta guanyadora de Javier Tebas per mantenir-se com a president de la Lliga

Ha avançat les eleccions per evitar que l'oposició s'organitzi i garantir-se així la reelecció

i
Martí Molina
2 min
El President la Lliga de futbol Javier Tebas

BarcelonaDilluns, a les nou i tres minuts del vespre, mentre el món del futbol tenia la vista posada en la gala de la Pilota d'Or, Javier Tebas anunciava a través de Twitter que presentava la dimissió com a president de la Lliga. L'advocat, però, matisava que ho feia per iniciar un procés electoral i que es tornava a presentar a la reelecció. Una decisió que va agafar molts clubs amb el pas canviat però que, expliquen, s'entén com una maniobra per garantir-se que tornarà a sortir escollit.

Tebas, que adjuntava un comunicat a aquella piulada, justificava l'avançament electoral per "evitar que coincidís" amb el concurs per a la venda dels drets audiovisuals corresponents al trienni 2022/25. El mandat de Tebas expirava l'octubre del 2020, pocs mesos abans que s'iniciï la subhasta, prevista per al març del 2021. "Això és massa a prop de les eleccions", deia Tebas, que alertava que amb aquesta circumstància la Lliga podria perdre força en la subhasta i, per tant, no arribar a les xifres objectiu.

Ara bé, no tothom compra aquest discurs. I és que el moviment de Tebas arriba en un moment de discrepàncies entre els clubs de la Lliga, alguns dels quals contraris a l'actual president, que ja havien iniciat els moviments per buscar una alternativa a les eleccions del 2020. Però amb aquest avançament les opcions que l'oposició tingui èxit es redueixen notablement, ja que es queden sense temps per preparar-se. De fet, actualment no ha sortit a la llum cap altre nom.

Una aposta antiga

No és la primera vegada que Tebas fa aquest moviment. El 2016 va fer una aposta similar, avançant les eleccions uns mesos. Aquella vegada ni tan sols va ser necessari convocar l'assemblea extraordinària, ja que Tebas va ser l'únic que va presentar candidatura. L'alternativa, l'expresident de l'Eibar Álex Aranzábal, finalment es va fer enrere.

L'únic dubte en aquest procés electoral és saber quants avals recollirà Tebas. Segons els estatuts de la Lliga necessita un 25% de suports. O sigui, 11 dels 42 clubs que juguen a Primera i Segona. El 2016 en va recollir 37. A tall d'exemple, en l'última votació que es va fer a l'assemblea de la Lliga, la dels pressupostos, amb vot secret, Tebas va comptar amb el suport de 38 clubs.

Una de les entitats que dona suport a Tebas és el Barça. Des del club català argumenten que, si bé discrepen amb l'advocat per la seva ideologia –va ser militant de Fuerza Nueva–, el consideren el millor president per aconseguir més ingressos i una millor organització de les competicions. En canvi, el Reial Madrid o l'Athletic Club acostumen a posicionar-se en contra del president de la patronal.

El procés electoral durarà un màxim de 45 dies, però pot escurçar-se a dues setmanes si només hi ha un candidat. En el cas que s'arribés a la votació de l'assemblea, el candidat necessitaria 32 vots en primera instància. Si no hi ha sorpreses, Tebas, que fa un any va renunciar a una oferta de la Serie A italiana a canvi d'apujar-se el sou a la Lliga, seguirà quatre anys més com a president de la patronal, un càrrec que ostenta des del 2013.

stats